mucenici moldovenesti cu miere si nuca 0

MUCENICI MOLDOVENEȘTI CU MIERE ȘI NUCĂ

Mucenici moldovenești cu miere și nucă–pufoși și aromași, făcuți cu aluat de cozonac

Dacă vă spun că e prima dată în viață când fac eu mucenici, ce ziceți? De mâncat i-am mâncat mereu, din copilărie, dar niciodată nu i-am făcut eu acasă. Ce-i drept, atunci când sunt făcuți de alții parcă-s și mai buni, nu?

Primii ani din copilărie mi i-am petrecut în Moldova, iar acolo erau foarte prezenți mucenicii făcuți din aluat de cozonac. Iar pe acolo, toate gospodinele se întreceau în arta cozonăcitului. Iar pentru mine era o mirare permanentă.

Așa că eu am crescut cu varianta mucenicilor copți la cuptor, irezistibil de parfumați, pufoși și unși neapărat cu miere. Cât despre nucă, numai de bine! Eu preferam mereu extra glazură de nucă…cu condiția să nu fiu cea care spărgea nucile și măcina miezul, pregătindu-l pentru consumul ulterior.

Apoi, la maturitate, am descoperit și mucenicii fierți. Mult mai ușor de pregătit, rapid și comod, mai ales dacă îi și avem gata făcuți (acele 8-uri minuscule din aluat de tăieței).

Dar și mai mare uimirea a fost să realizez că există mai multe variante ale acestor două tipuri principale de mucenici. Iar acum, odată pornită cu seria aceasta mucenicească, o voi continua, să am colecția completă.

 

Mucenici moldovenesti cu miere si nuca

Mucenicii

Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sebastia, prăznuită pe data de 9 martie, s-a suprapus peste începerea anului agricol tradițional dinaintea creștinării și a generat o sărbătoare tradițională din România și Republica Moldova: Mucenicii sau Măcinicii.

În acea zi, se face curățenie mare în gospodării, incinerându-se gunoaiele strânse numai cu foc adus din casă, pentru a duce căldura din casă și afară. În credința populară a Românilor, în ziua Sfinților Mucenici se încheie zilele babelor, zile capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc zilelor moșilor, zile calde. De aceea, în această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostind descântece, pentru ca să iasă căldura și să alunge gerul, sau jocul copiilor peste foc

Mucenici Muntenești

În ziua Mucenicilor, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea sfinților, 40 de colaci numiți sfințimucenici sau brădoși.

În Moldova, mucenicii, numiți sfințișori, au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă.

În Dobrogea, se păstrează aceeași formă antropomorfică, dar mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici. În Muntenia, pe lângă brădoșii obișnuiți, se face o Uitata pentru morți, un mucenic mai mare, dar orb, pe care copii îl joacă în jurul focului și care este dedicat celor morți care pe timpul anului au fost uitați.

Sfinții 40 de mucenici din Sevastia

Cei 40 de mucenici din Sevastia  a fost un grup de soldați romani din Legiunea a XII-a Fulminata (Înarmată cu fulger) care a fost martirizat în anul 320 din cauza credinței creștine și este menționat în martirologiile tradiționale.

Ei au fost uciși de la marginea orașului Sevastia din provincia Armenia Inferior (actualul oraș Sivas din Turcia) din ordinul împăratului Licinius (308-324), care, după anul 316, i-a persecutat pe creștinii din regiunile orientale ale imperiului. Cea mai veche relatare despre existența și martiriul lor îi aparține episcopului Vasile al Cezareei Capadociei (370–379) într-o omilie pe care a rostit-o în ziua praznicului lor. Prăznuirea celor Patruzeci de Mucenici datează, prin urmare, de dinaintea păstoririi episcopului Vasile, care i-a elogiat la 50-60 de ani de la moartea lor.

Numele celor 40 de sfinți

Mineiul Bisericii Ortodoxe menționează următoarele nume ale celor Patruzeci de Mucenici:

  • Hesychius, Meliton, Heraclius, Smaragdus, Domnus, Eunoicus, Valens, Vivianus, Claudius, Priscus, Theodulus, Euthychius, John, Xantheas, Helianus, Sisinius, Cyrion, Angius, Aetius, Flavius, Acacius, Ecditius, Lysimachus, Alexander, Elias, Candidus, Theophilus, Dometian, Gaius, Gorgonius, Eutyches, Athanasius, Cyril, Sacerdon, Nicholas, Valaerius, Philoctimon, Severian, Chudion și Aglaius.

Potrivit lui Antonio Borrelli, numele lor erau:

  • Aetius, Eutychius, Cyrius, Theophilus, Sisinnius, Smaragdus, Candidus, Aggia, Gaius, Cudio, Heraclius, John, Philotemon, Gorgonius, Cirillus, Severianus, Theodulus, Nicallus, Flavius, Xantius, Valerius, Aesychius, Eunoicus, Domitian, Domninus, Helianus, Leontius (Theoctistus), Valens, Acacius, Alexander, Vicratius (Vibianus), Priscus, Sacerdos, Ecdicius, Athanasius, Lisimachus, Claudius, Ile, Melito și Eutychus (Aglaius)

(sursa info: wikipedia)

Mucenici moldovenești cu miere și nucă

Mucenici moldovenesti cu miere si nuca 1

Rețeta în sine nu e deloc complicată. Însă de aluatul de cozonac mi-a fost multă vreme teamă.

De când eram copil, țin minte că era o vorbă:”cozonacul de frământă până când asudă grinda”. Eh, în mintea mea de copil nu-mi puteam imagina cum vine asta, dar vedeam bunicile frământând în covată, apoi în lighean, până când se făceau bășici în aluat.

Sincer, de asta mi-a fost mereu cam teamă. În primul rând pentru că nu am atâta forță cât să tot bat și să trântesc aluatul. Apoi, pentru că nici nu am atâta răbdare! Din fericire pentru noi, timpurile moderne ne-au adus în viață (și bucătărie) un mare ajutor: roboții de frământare!

Acum aproape 5 a intrat în viața mea robotul de frământare. Dar și până atunci frământam aluaturile în mașina de pâine. 

O prietenă mi-a spus în acel moment: Robotul acesta e extraordinar. O sa vezi că nu vei mai putea să te desparti de el! Si așa a fost. Acum il am pe al doilea, un ușor upgrade, iar amandouă funcționează impecabil. Rezultatul? Mă apuc oricând de făcut aluat de cozonac, nu îmi mai e deloc teamă!

Ingrediente pt 8 mucenici

Mucenici moldovenesti cu miere si nuca 2

  • 300 grame făină
  • 2 gălbenușuri
  • 30 grame zahăr
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 1/2 pliculeț drojdie uscată
  • 50 grame unt (eu am folosit unt cu 82% grăsime)
  • 170 ml lapte călduț
  • coaja rasă de la 1 lămâie netratată
  • 5 grame sare

Pentru finisare:

  • miere ușor încălzită, pentru a deveni mai lichidă
  • nucă măcinată
  • puțin ulei pt uns masa de lucru
  • 1 gălbenuș bătut cu puțin lapte, pt uns mucenicii cruzi (opțional)

Preparare

Mai jos aveți un material video cu rețeta video, să vedeți cum se face. Vă aștept cu un like, un share și abonare dacă v-a plăcut! Nu uitați să vă activați notificările (apăsați pe clopoțelul din dreapta), pentru a fi  la curent cu toate postările mele video, în timp real! Mulțumesc!

După cum am spus mai sus, eu m-am folosit de robotelul cu funcție de frământare. Dacă aveți o mașină de pâine în casă, același lucru puteți să-l faceți și voi. În plus, mașina de pâine are și opțiunea de dospire a aluatului.

Dacă nu aveți niciun din aceste aparate, aluatul se poate frământa cu mâna, într-un bol mai mare. De cele mai multe ori, eu am obiceiul de a adăuga întâi ingredientele lichide și apoi pe cele solide (obicei rămas de la utilizarea mașinii de pâine).

Însă nu e deloc greșit dacă procedăm și învers: adică întâi așezăm solidele în bol si apoi lichidele. Așa am făcut acum, în clipul de mai jos.

Indiferent de varianta aleasă, aluatul va ieși perfect!

mucenici moldovenesti cu miere si nuca--cruzi

 

  1. Se adaugă toate ingredientele pentru aluat în vasul robotului și se pornește robotul
  2. Aluatul se fământă 10 minute, până când se va obține o cocă fină, elastică și nelipicioasă
  3. Se acoperă vasul și se lasă la dospit la loc ferit de curent și călduț cca 2 ore, sau până își dublează volumul
  4. Se unge suprafața de lucru cu puțin ulei și se răstparnă aluatul dospit, care se împarte în 8 bucăți egale
  5. Fiecare bucată se modelează sub formă de bilă
  6. Fiecare bilă se rulează sub formă de șnur lung, apoi se modelează mucenicii (vedeți video, sau sub formă de 8–caz în care îmbinarea trebuie să fie dedesubt, pentru a nu se desface la copt)
  7. Se așază mucenicii în tava tapetată cu hârtie de copt, se acoperă cu folie alimentară și se lasă la dospit încă 30 minute
  8. Se preîncălzește cuptorul la 180 grade
  9. Se ung cu ou bătut cu puțin lapte (opțional) și se introduc în cuptorul încins
  10. Se coc cca 20 minute, sau până se rumenesc frumos și trec testul scobitorii
  11. Fierbinți, se ung cu miere încălzită ușor, pentru a deveni mai lichidă
  12. Imediat se presară și nucă măcinată
  13. Mucenicii se servesc după răcirea completă.

P.S. Mâncarea bună merge cel mai bine cu călătorii faine. Așa că  vă las aici colectia mea de vloguri de călătorie, ca inspirație pentru vacanțele și city break-urile voastre, Ca să le gasiti APASATI AICI!

Un exemplu: o parte a litoralului vecinilor bulgari, mai necunoscut multora dintre noi, dar care merita cu adevărat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.