Orez cu șofran la cuptor
Nu de mult am cumpărat cartea ” 5 ingrediente”a lui Jamie Oliver. Asta din nevoia de diversificare, inspirație și simplitate pentru mesele noastre. Îmi plac multe dintre propunerile lui Jamie, mai ales pentru că sunt versatile. Ce dacă nu am eu chiar toate ingredientele folosite de el? Pot improviza sau înlocui câte ceva și tot să am pe masă o rețetă deosebită, de zi cu zi.
De exemplu, el a folosit la această rețetă pastă de roșii uscate la soare. Ei bine, nu aveam așa ceva, așa că a folosit ce aveam eu în cămară: sos de roșii obișnuit. Evident, roșiile uscate au o aromă mai intensă, de aceea și e nevoie de o cantitate mică. Eu doar am ajustat cantitatea mea de sos de roșii…și asta a fost.
„Orezul ăsta super”, după cum l-a numit Darius, e foarte ușor de gătit. Foarte gustos, se poate servi ca atare, sau ca garnitură la ce doriți voi. Eu l-am împrietenit cu pește la grătar, pentru mine, și piept de pui la grătar pentru juniorul cel neiubitor de pește și fructe de mare.
Acum, dacă vă uitați mai atent la pozele mele și ale lui Jamie, veți observa un lucru: nu e cea mai grozavă și instagramabilă prezentare. Dar vă asigur că este, într-adevăr, deosebită. Când mă gândesc cât de simplu este, nici nu-mi vine să cred că a putut ieși așa o bunătate! În plus, avem de-a face cu o combinație genială, la care eu una nu m-aș fi gândit în veci. Rezultatul? Un orez gătit excelent, cu arome orientale și o cremozitate pe care n-aș fi crezut-o posibilă.
Tips & tricks
Ca la orice rețetă, oricât de simplă ar fi, cheia este una singură: calitatea ingredientelor folosite. Da, rețeta aceasta este foarte simplă, dar spectaculoasă tocmai din acest fapt. Absolut toate ingredientele folosite (puține, de altfel) sunt de foarte bună calitate.
Dacă vă gândiți că șofranul se găsește mai greu și este scump, îl puteți înlocui cu turmeric. Este mult mai ieftin, îl găsim ușor și are un gust apropiat. Dar nu identic. Veți obține și așa un orez excelent!
Uleiul folosit de mine și șofranul sunt cumpărate din Grecia. Dacă pentru ulei pot spune că este, într-adevăr, excepțional, nu pot fi foarte sigură în privința șofranului.
Pentru că și acesta vine pe calități. Evident, a fost scump. Dar nu exagerat. Și l-am putut cumpăra într-o cantitate destul de mare , o punguță măricică, astfel încât, acasă, am umplut un fost borcan de iaurt cu el.
Asta mă face să cred că ce am eu este o calitate inferioară. Însă tot șofran este. Iar aroma este irezistibilă (pentru cine îl preferă, bineînțeles!)
Iaurtul folosit de mine este unul gras, grecesc. Și asta face diferența. Iaurturile degresate aproape complet nu-mi par să aibă același gust bogat. Însă asta nu vă împiedică să-l folosiți, dacă vă place și sunteți atenți la calorii.
Orez cu șofran la cuptor
Eu am schimbat puțin gramajul inițial dat de Jamie, adaptându-l la familia noastră mică
Ingrediente:
- 200 grame orez cu bobul lung
- 1 ceapă medie
- 1/2 linguriță șofran
- 150 grame iaurt grecesc
- 650 ml apă
- 125 ml sos de roșii
- 50 ml ulei de măsline (sau ce ulei aveți la îndemână)
- sare, piper
Preparare:
Aici Jamie a procedat foarte inteligent: a gătit totul direct în tava mare. Întâi a așezat tava de tablă pe aragaz și a gătit ceapa, apoi a adăugat restul ingredientelor și le-a băgat în cuptor. Apoi a finisat totul cu iaurt.
Însă eu aveam tava de ceramică, nu m-a lăsat inima s-o așez direct pe flacăra aragazului. Mi-a fost teamă să nu se înegrească, sau să crape (fundul tăvii mele este poros, și foarte ușor s-ar fi afumat, cred). Așa că iarăși am procedat de capul meu: am gătit ceapa separat, urmând s-o transfer în tavă, alături de restul ingredientelor și…de aici totul a mers conform instrucțiunilor lui Jamie.
- Șofranul se împarte în două părți egale: prima jumătate de șofran se așază într-un bol, peste care se toarnă 600 ml apă fiartă. Se acoperă bolul și se lasă șofranul la infuzat 20 minute. Restul de șofran se toarnî într-o ceșcuță, iar peste el se toarnă restul de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute, apoi se amestecă bine cu iaurtul grecesc și se lasă deoparte (pont: dacă nu vă plac firișoarele de șofran, strecurati-le înainte de a amesteca apa infuzată cu iaurtul prevăzut)
- Se încinge cuptorul la 180 grade
- Ceapa se toacă mărunt și se călește ușor într-o lingură de ulei (pănă devine translucidă)
- Se transferă ceapa călită în tavă, se adaugă uleiul rămas, sosul de roșii, orezul și cei 600 ml apă infuzată cu șofran. Tot acum se pune sare și piper după gust
- Se amestecă totul ușor și se introduce tava în cuptor, să se gătească timp de cca 30 min la 180 grade, sau până când orezul este fiert al dente, a absorbit tot lichidul din tavă, iar crusta formată este ușor crocantă
- Peste orezul fierbinte se adaugă iaurtul cu șofran și se servește imediat.
P.S. Eu nu am strecurat șofranul, l-a lăsat atât în apa în care a fiert orezul, cât și în iaurt. Oricum, e foarte puțin, iar filamentele sunt foaaarte fine, abia se văd.