SALATĂ DE LINTE CU ARDEI COPT

O salată de linte cu ardei copt nu e de refuzat niciodată. Mai ales în cazul meu, iubesc salatele de toate felurile! Sunt ușor de făcut,  rapide și foarte versatile. Practic, poți să adaugi în ele absolut ce îți dorești si ai prin casă și obții o mâncare delicioasă de fiecare dată.

Este și o bună metodă de reciclare a alimentelor rămase prin frigider și cămară în cantități mai mici. Așadar, nu aruncăm nimic, sau cât mai puțin, salvăm ingredientele și economisim bani. În plus, ne bucurăm de variație și gusturi.

Numai avantaje avem, așa că ne apucăm de treabă mai cu drag, nu-i așa?

De ce să consumăm linte?

O caracteristica importanta a lintei este continutul bogat in proteine (aproximativ 35%), similar cu cel din carne.

  1. Lintea este o sursă excelentă de minerale, precum fosforul, fierul, zincul şi magneziul. Acestea  au un rol esenţial în homeostazia sistemului osteoarticular, în regenerarea tesuturilor şi în formarea globulelor roşii în sânge.
  2. Cei care doresc să scadă în greutate trebuie să consume linte, deoarece  aduce în organism minerale importante, vitamine din complexul B, proteine complete fără aport de grăsimi.
  3. Lintea are proprietăţi hipocolesterolemiante prin conţinutul său de fibre.
  4. Fibrele solubile pot ajuta totodată la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. Persoanele supraponderale,  cu risc crescut de boli metabolice şi diabet zaharat, trebuie să consume preparate din linte, care pot ajuta la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge.
  5. De asemenea, fibrele solubile formează o substanţă ca un gel în tractul digestiv, favorizand tranzitul şi secreţia biliară.
  6. Lintea creşte nivelul de energie din organism prin completarea rezervelor de fier. Femeile aflate la menstruaţie prezintă riscul de deficit de fier, care poate fi suplinit prin consumul de linte în această perioadă.
  7. Prin conţinutul în zinc şi magneziu, lintea stimulează sistemului imunitar şi accelerează vindecarea rănilor.
  8. Prin proprietăţile sale sanogene, lintea poate participa la creşterea capacităţii de atenţie şi memorare (sursa info)

Soiuri de linte

Lintea--combinatii alimentare

Pe piață se găsesc multe soiuri de linte, o adevărată explozie de culori. le luăm pe rând

Lintea Maro – pare cea mai răspândită varietate și își păstrează foarte bine forma după fierbere.

Lintea Verde – Are timpul de fierbere cel mai mare, aproximativ 35-45 de minute, își păstrează cel mai bine forma după ce o fierbi.

Lintea Neagră – Se mai numește și linte beluga, datorită asemănării cu caviarul cu același nume. Timpul de fierbere și consistența sunt similare cu lintea verde.

Lintea Roșie – este cea mai dulce și mi se pare că fierbe și cel mai repede. Are un gust asemănător cu cel al nucilor, iar culoarea poate fi roșiatica, portocalie sau chiar aurie.

Alte rețete cu linte

Mai jos vă las o colecție de rețete cu linte postate de mine până acum. Click pe fiecare poză pentru a ajunge la rețeta completă!

Salată de linte cu ardei copt

Salata de linte cu ardei copt 2

Ingrediente:

  • 200 grame linte
  • 3-4 fire ceapă verde
  • 1-2 roșii
  • 3 ardei roșii copți (eu am folosit ardei kapia copți)
  • 1 legătură pătrunjel
  • sare, piper
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • puțin ulei de măsline
  • chili
  • coaja de la 1 lămâie netratată

Preparare

Mai jos aveți un material  cu rețeta video, să vedeți cum se face. Vă aștept cu un like, un share și abonare la canalul meu, dacă v-a plăcut! Nu uitați să vă activați notificările (apăsați pe clopoțelul din dreapta), pentru a fi  la curent cu toate postările mele video, în timp real! Mulțumesc!

  1. Se spală lintea foarte bine, se scurge, apoi se fierbe în ap[ăcu sare, până ajunge la consistența al dente. Se lasă la scurs
  2. Ceapa se curăță și se taie rondele, apoi se adaugă în bolul cu linte fiartă
  3. Ardeiul copt se curăță de eventualele semințe și resturi de coajă coaptă, se taie cubulețe și se adaugă în bol
  4. Roșiile se spală și se taie cuburi. Se adaugă în bol
  5. Se spală și se toacă pătrunjelul. Se adaugă în bol
  6. Acum emomentul condimentării cu sare, piper, dacă e cazul, chili, coaja rasă de lămâie netratată
  7. Ultimele ingrediente adăugate sunt zeama de lămâie și uleiul de măsline (preferabil extravirgin)
  8. Se amestecă bine totul, se acoperă bolul și se dă la rece 2 ore
  9. Salata se servește rece.

Vă mulțumesc tare mult pentru aprecierile și comentariile vostre și vă aștept aici cu noi rețete în fiecare sîptămână. dacă vă hotărâți să încercați și această rețetă dragă, vă aștept cu păreri, poze și impresii și pe Facebook, Instagram sau Youtube! Toate cele bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.