TORT PĂDUREA NEAGRĂ

share on:
Tort Padurea Neagra, cu blat de cacao, frisca si visine

Cred ca toata lumea a auzit deja cel putin o data de Tort Pădurea Neagră. Sau de prăjitura Pădurea Neagră…sau desert la pahar Pădurea Neagră.

Pot spune că a intrat deja în patrimoniul rețetelor universale, așa că nu e de mirare multitudinea de moduri de prezentare, ori mici adaptări ale rețetei. În principiu, discutăm despre un blat cu cacao, umplut cu frișcă vanilată (chantilly) și fructe roșii: vișine sau cireșe. E ceva simplu și usor de făcut, dar aromele bine alese se echilibrează perfect.

Scurt istoric

Desertul nu este numit direct după lanțul muntos Pădurea Neagră din sud-vestul Germaniei. Potrivit unei școli de gândire, numele este derivat din lichiorul de specialitate din acea regiune, cunoscut sub numele de Schwarzwälder Kirsch (wasser) , care este distilat din cireșe. Acesta este ingredientul care conferă desertului savoarea sa distinctivă a carierei de cireșe și a conținutului alcoolic.

Cireșele, smântâna și Kirschwasser au fost combinate mai întâi sub forma unui desert în care cireșele fierte erau servite cu smântână și Kirschwasser, în timp ce un tort care combina cireșe, prăjituri / biscuiți și cremă (dar fără Kirschwasser) provine probabil din Germania .

Unele surse susțin că numele tortului este inspirat din costumul tradițional al femeilor din regiunea Pădurea Neagră, cu o pălărie caracteristică cu pompe mari și roșii deasupra, numită Bollenhut . Cofetarul Josef Keller  [ de ] (1887–1981) a susținut că a inventat Schwarzwälder Kirschtorte în forma sa actuală în 1915 la proeminentul Café Agner din Bad Godesberg , acum o suburbie a Bonnului, la aproximativ 500 km (310 mi) nord de Pădurea Neagră.

Cu toate acestea, această afirmație nu a fost niciodată justificată. Schwarzwälder Kirschtorte a fost menționat pentru prima dată în scris în 1934. La vremea respectivă, era asociat în special cu Berlinul, dar era disponibil și de la cofetari de înaltă clasă din alte orașe germane, austriece și elvețiene. În 1949 a ocupat locul 13 într-o listă cu cele mai cunoscute prăjituri germane (sursa info)

Tips & Tricks

tort Padurea Neagra blurry: imagine de sus, printre flori. Tortul se vede doar conturat

Eu am folosit vișinele mele din congelator, dar se pot utiliza si fructe proaspete sau din compot. Trebuie însă foarte bine scurse. Mai jos vă prezint si varianta mea (un tort micut, cu diametrul de 18 cm). Daca doriți un tort mai mare, dublați cantitățile!

Atenție la frișcă! Dacă folosiți frișca naturală, cum este recomandat, trebuie să fiți atenți să nu o bateți prea mult: se va transforma în unt! Linia dintre o frișcă bătută bine și imediata sa transformare în unt este foarte fină.

În cazul în care vă este teamă că nu va avea o ținută bună, puteți încorpora și un pliculeț întăritor pentru frișcă, sau puțină gelatină (eu nu am apelat la aceste trucuri).

Cum se încorporează gelatina în frișcă

Se hidrateaza câteva grame gelatina in apa, apoi se topeste pe baie de aburi sau la microunde pana ajunge in stare lichida. Atentie, nu trebuie sa fiarba! In acest caz, gelatina isi va pierde proprietatile.

După topire, gelatina lichidă se lasa la racorit, până ajunge la temperatura camerei, apoi se toarnă în fir subțire în vasul cu frișcă, în timp ce aceasta se mixează.

Blatul cu cacao

Sunt multe variante de blaturi pentru tortul Pădurea Neagră. Unele sunt mai pufoase și mai înalte, altele– mai dense și mai puțin crescute. Unele se taie în trei foi, altele doar în două. Eu am ales blatul mai dens, dar, dacă îl doriți pufos și mai înalt, adăugați 1/2 pliculeț praf de copt în compoziție.

Blaturile se însiropează cu suc de vișine/cireșe, compot sau lichior de cireșe. Eu am folosit zeama lăsată de vișine după decongelare.

Tort Pădurea Neagră

tort Padurea Neagra flatlay

Ingrediente:

Blat:

  • 4 ouă
  • 100 grame zahăr (eu am „ascuns” și puțină coajă de lămâie netratată în borcanul cu zahăr)
  • 30 ml ulei
  • 100 grame făină
  • 50 grame cacao
  • suc de vișine/compot

Crema:

  • 450 ml smântână dulce pt frișcă
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 75 grame zahăr pudră (sau după gust)

Finisare:

  • fulgi de ciocolată amăruie sau ciocolată răzuită

 

Preparare Tort Pădurea Neagră:

Mai jos aveți un material  cu rețeta video, să vedeți cum se face. Vă aștept cu un like, un share și abonare la canalul meu, dacă v-a plăcut! Nu uitați să vă activați notificările (apăsați pe clopoțelul din dreapta), pentru a fi  la curent cu toate postările mele video, în timp real! Mulțumesc!

Blat:

  1. Se preîncălzește cuptorul la 180 grade și se pregăteste tava: se tapetează cu hărtie de copt, apoi se unge cu puțin unt și se presară cacao (sau făină)
  2. Ouăle se bat spumă cu zahăr
  3. Se încorporează uleiul
  4. Se cerne făina și pudra de cacao și se amestecă ușor cu spatula
  5. Se toarnă compoziția în tavă, se bate tava usor de masă, pt a elimina bulele de aer și se introduce în cuptor (se coace cca 25 min la 180 grade, sau până trece testul scobitorii)
  6. Se lasă la răcorit pe un grilaj, apoi se taie blatul în doua, pe lat. Se obțin două foi (eu i-am tăiat și moțul bombat, astfel încât să iasăfoile drepte

Crema:

  1. Frișca se bate bine cu zahăr pudră și extractul de vanilie

Montare:

  1. Pe un platou se așază prima foaie de blat, se însiropează cu suc de vișine, apoi se acoperă cu un strat de frișcă
  2. Se repartizează vișine scurse bine
  3. Se acoperă vișinele cu un alt strat subțire de frișcă
  4. Se așază șin nou vișine scurse
  5. Se acoperă încă o dată fructele cu frișcă
  6. Se așază a doua foaie de blat, fără a presa
  7. Se însiropează bine și această foaie
  8. Se îmbracă tortul cu frișcă, păstrând puțină și pentru decor
  9. Se barotează tortul cu fulgi de ciocolată amăruie
  10. Se decorează cu frișca rămasă (eu am folosit două poșuri cu duiuri de grosimi diferite), vișine și ciocolată
  11. Se lasă tortul la rece 3-4 ore (eu am lăsat doar 2, că nu mai aveam răbdare), după care se feliază și se poate servi.

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: