Pască fără aluat în două culori

share on:
Pasca fara aluat in doua culori cover

Pască fără aluat în două culori

Cum ne aflăm în apropierea Paștelui, m-am gândit să vă propun azi o rețetă-simbol al acestei sărăbători atât de importantă pentru toți creștinii.

De cand ma stiu mi-a plăcut foarte mult umplutura de brânză din pasca traditionala. Aluatul, desi e cozonac si e foarte bun, era lasat la o parte mai mereu. Eu cautam miezul ei dulce-acrisor, aromat si fin. Doar ca era intotdeauna cam putin, altaul era cel mai mult.

Cand „m-am facut si eu mare” am ales cheesecake-urile, sa stiu sigur ca am la dispozitie exact ceea ce cautam. Dupa ce multi ani la rand am incercat fel si fel de retete, toate speciale, anul acesta am decis sa merg pe propria intuitie si ingredientele avute la indemana, mi-am notat meticulos toata reteta si v-am adus si voua o minunatie de pască!

Tips & tricks

Pasca fara aluat in doua culori poza 3

Pasca este un desert iubit de toată lumea, iar cea pe care o vom pregăti azi este una fără blat, cu vanilie și ciocolată. Ingredientele nu sunt multe, se găsesc ușor, iar procedeul de preparare este unul simplist. Va puteti salva reteta si nu trebuie sa asteptati Pastele viitor pentru a o pregati, doar un cheesecake este binevenit oricand, nu-i asa?

Este un preparat cremos, foarte aromat și fin. Fiecare felie este unică, datorită marmorării sale. Cele 2 culori se întrepătrund frumos și creeaza un design deosebit.

Pasca mea se coace uniform, frumos și bine, fără să se prăbușească, sau să se crape. Ca la orice preparat, există un mic truc. De fapt, două: să nu fie coaptă forțat, la o temperatură prea mare, iar coacerea să se facă lent, cu aburi. Asta permite aluatului să-și păstreze elasticitatea, fără să se rupă.

Rezultatul este unul delicios, dar și prezentabil.

Am nevoie de ingrediente speciale?

Nu, nu este nevoie să alergați în cine știe ce supermarketuri după vreun ingredient special. De obicei, brânza de vaci este cel mai căutat ingredient în perioada Paștelui. Și tot de obicei, lumea caută o brânză de vaci foarte bine scursă, aproape uscată. Asta ca să fie sigure gospodinele că pasca sau cozonacii cu brânză le ies bine.

Nu este cazul  aici!. Eu folosesc mereu, cu succes, brânza de vaci la găletușă. Din aceea de 1kg, care se găsește la Lidl, sau la alte marketuri asemănătoare. Este o brânză cremoasă și fină, nu mai are nevoie de mixare și se comportă perfect în toate desrturile.

Veți vedea din lista de ingrediente, dar și din rețeta video că nu este nimic complicat, ori ingrediente greu de găsit.

pasca fara aluat in doua culori poza 1

Stafidele sunt opționale în această rețetă. Eu totusi am adăugat câteva, pentru că ne plac foarte mult. Am folosit stafide uriașe, care au fost ceva mai grele. Din această cauză au avut tendința să se depună pe fundul preparatului meu, dar rezultatul a fost delicios. Dacă folosiți același tip de stafide, sfatul meu este să le tăiați în două, în prealabil. sau să vă orientați spre stafide normale.

Zahărul folosit de mine este puțin. Voi îl adaptați după gust, însă părerea mea este că e suficient atât cât am prevăzut eu în rețetă. Scopul este să obținem un produs final aromat și nu prea dulce. Tocmai ca să putem simți mai bine aromele și textura.

Pască fără aluat în două culori

pasca fara aluat in doua culori poza 3

Ingrediente:

  • 500 grame brânză de vaci cremoasă
  • 200 grame smântână
  • coaja rasă de la 1 lămâie netratată
  • 3 ouă
  • 50 grame zahăr pudră vanilat (zaharul l-am preparat in casa, prin uscarea unor pastai de vanilie in borcanul cu zahar rasnit din timp)
  • 25-30 grame ciocolată amăruie
  • 1 lingură pudră de cacao
  • 75 grame griș
  • câteva stafide
  • unt+ făină pentru uns tava (rotundă, cu diametrul de 18 cm)
  • fulgi de ciocolată pentru decor

Preparare:

Mai jos aveți un material  cu rețeta video, să vedeți cum se face. Vă aștept cu un like, un share și abonare la canalul meu, dacă v-a plăcut! Nu uitați să vă activați notificările (apăsați pe clopoțelul din dreapta), pentru a fi  la curent cu toate postările mele video, în timp real! Mulțumesc!

  1. Stafidele se hidrateaza in rom autentic, suc de portocale, suc de fructe, compot, apa, etc. Eu am ales romul
  2. Intr-un bol incapator se aseaza branza de vaci, smantana, ouale , coaja rasa de lamaie, extractul de vanilie si zaharul pudra.
  3. Se omogenizeaza bine cu ajutorul unui tel sau spatule.
  4. Se adauga 1/2 din cantitatea de gris si se omogenizeaza.
  5. Compozitia obtinuta se imparte in doua boluri, cate jumatate din compozitie in fiecare bol
  6. Se topeste ciocolata pe baie de aburi, sau la microunde, verificand din 10 in 10 secunde, sa nu se arda.
  7. Intr-unul din bolurile cu crema de branza se adauga ciocolata topita si pudra de cacao si se omogenizeaza (eventual, se mai adauga zahar, daca e nevoie–eu am ales sa las crema de branza asa cum e)
  8. In celalalt bol se adauga restul de gris si se omogenizeaza. Apoi se adauga stafidele si 1/2 din cantitatea de rom in care au stat la hidratat
  9. Se unge tava cu unt, apoi se tapeteaza cu putina faina de grau.
  10. Se trece la montarea acestui cheesecake fara blat : intai se toarna compozitia de branza cu ciocolata
  11. Ultima care se aseaza este crema de branza alba cu vanilie si stafide
  12. Se poate lasa asa, in doua straturi, sau se marmoreaza cu ajutorul unei fruculite (eu am ales marmorarea)
  13. Tava cu cheesecake se aseaza intr-o alta tava mai mare in care se toarna apa fiarta si se introduc in cuptorul preincalzit, unde se va coace la foc moderat (170 grade) pana trece testul scobitorii (40-45 min in cazul meu), iar suprafata devine ferma la atingere si usor rumenita (acest procedeu de coacere asigura o crestere uniforma a cheesecake-ului si nu se va crapa).
  14. Dupa ce s-a copt, cheesecake-ul se scoate din apa, se indeparteaza hartia de copt si se lasa la racit in forma
  15. Dupa ce s-a racit complet, se scoate inelul detasabil si se desprinde cu grija din forma (deoarece la suprafata este formata deja o crusta rezistenta, iar baza este inca umeda si cremoasa, eu am ales sa intorc prajitura cu fata in jos pe o farfurie plata si sa las la aer 2 ore, sa se usuce frumos si baza cheesecake-ului nostru, dupa care am intors-o frumos pe o alta farfurie plata).
  16. Acest cheesecake fara blat  este deosebit de fin, cremos si plin de arome si deosebit. Se pastreaza la rece pana in momentul servirii.

pasca fara aluat in doua culori poza 2

 

Leave a Response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

share on: