De mult timp îmi plănuiesc un Cheesecake cu căpșuni și cremă de migdale. Încă de la apariția primelor căpșuni pe piață!
Ca să fiu sinceră, voiam un cheesecake cu căpșuni, combinația mi se pare excelentă. Nu m-am gândit prea mult la aspectul final, dacă să fie unul copt sau fără coacere, etc.
Întâmplarea face ca, de curând, să găsesc pe rafturile din magazin o cremă de migdale care mi-a făcut cu ochiul. Am pus borcanul în coș și l-am cumpărat in secunda doi. Acasă am desfăcut borcanul și am gustat crema: o minunăție tartinabilă, gata de consum în starea de fapt. Era dulce atât cât trebuie, nu am simțit vreo aromă după degustare (after taste), cum se întâmplă de obicei la îndulcirea cu Stevia Rebaudiana.
Ce mai, mi-a sărit inima din piept de bucurie că am descoperit așa o bunătate! Și m-am tooot gândit câteva zile bune la ce s-o folosesc! Primul gând m-a dus la pancakes, chiar e o cremă excelentă pentru ele. Apoi, la ceva biscuiți de casă. Merge și așa! Doar că mi se părea prea puțin și prea simplu ca s-o pun în valoare.
După alte câteva zile am cumpărat, în sfârșit, crema de brânză de vaci (la găletușă, de la Lidl) și căpșunile. Gataaa, eram pregătită pentru cheesecake. În ultimul moment am decis să înglobez și minunata cremă de migdale. Și bine am făcut!
Cu ce înlocuiesc crema de migdale?
Mi-am pus și eu întrebarea asta: bun, dar dacă nu aș fi avut crema de migdale, ce aș fi pus în loc?
Păi, aș fi avut următoarele opțiuni:
- unt de migdale (aromatizat sau nu cu vanilie, îndulcit sau nu din comerț)
- unt de alune (evident, se schimbă aroma, dar tot minunată este)
- unt de arahide (exact ca în cazul untului de alune)
- aș fi putut omite cu totul untul de migdale și aș fi încorporat puțină făină de migdale și puțină eșență de migdale
Cheesecake cu căpșuni și cremă de migdale
Ingrediente:
Blat
- 250 ml lapte
- 140 grame faina
- 10 grame cacao
- 2 oua
- 40 grame zahar pudra
- 1 lingurita praf de copt
- 70 grame unt
Crema:
- 2 linguri crema de migdale
- 450 grame branza de vaci cremoasa
- 1/2 pliculet gelatina
- 30 ml apa foarte rece
- 1 lingura extract de vanilie
- capsuni
Preparare
Mai jos aveți un material cu rețeta video, să vedeți cum se face. Vă aștept cu un like, un share și abonare la canalul meu, dacă v-a plăcut! Nu uitați să vă activați notificările (apăsați pe clopoțelul din dreapta), pentru a fi la curent cu toate postările mele video, în timp real! Mulțumesc!
- Se incinge cuptorul la 180 grade si se pregateste forma de copt (eu am utilizat o forma de tort cu inel detasabil si diametrul de 15 cm. Am tapetat fundul cu hartie de copt, iar peretii i-am pulverizat cu spray special pentru tavi–sau unt/ulei)
- Toate ingredientele pentru blat de mixeaza bine (intai lichidele, apoi se incorporeaza solidele) și se obtine un aluat dens
- Se toarna aluatul obtinut in tava, se niveleaza si se da la copt (25 min la 180 grade, sau pana trece testul scobitorii)
- Se lasa la racit pe un grilaj de patiserie, apoi se taie capacul bombat, care apoi se faramiteaza
- Se pregatesc capsunile, taindu-le coditele
- Gelatina se pune la hidratat in apa foarte rece, apoi se topeste usor pe baie de aburi, pana redevine lichid (atentie: nu trebuie sa fiarba, altfel isi pierde elasticitatea)
- Crema de branza de vaci se amesteca bine cu extractul de vanilie si crema de migdale
- Se incorporeaza gelatina in crema de branza fie prin turnarea sa in fir subtire, amestecand continuu, fie prin temperare (recomandat): 1-2 linguri de crema se amesteca bine cu gelatina lichida si racita, apoi toata compozitia se incorporeaza in restul de crema rece
- Se asaza un strat f subtire de crema pe blatul racit si reasezat in forma in care s-a copt
- Peste acest strat foarte subtire de crema se asaza capsunile, cu varful in sus
- restul de crema se toarna cu atentie printre capsuni, astfel incat sa se ocupe bine toate spatiile lasate de capsuni (fie turnare cu lingura, fie cu un sac a poche(varianta mea)
- Se bate usor de masa forma cu tortul gata montat, pentru a elimina eventualele goluri de aer
- Ultimul pas: peste crema de branza cu migdale se presara firimituri din blatul taiat anterior, apoi se prezeaza usor
- Se da tortul la rece minim 4 ore, dupa care se poate felia si servi
- Se pastreaza la rece max 3 zile
Extrasfat: daca va doriti un blat mai umed si insiropat, puteti folosi suc de fructe, zeama de compot, sau sirop de fructe la alegere pentru acest pas.