Din nou s-au adunat multe albușuri în congelator, așa că de data asta m-am gândit să fac un chec Zebra din albușuri.
Deși uneori fac si preparate sărate din albușurile adunate cu grijă în congelator, cele mai multe tot în deserturi ajung! Am încercat să am o variație și să nu repet aceleași rețete , așa că s-au adunat ceva. Le găsiți aici!
Revenind la prăjitura de azi, este una foarte simplu de făcut și rapidă. Nu necesită nici ingrediente scumpe, ori rare și nici cine știe ce îndemânare!
Eu i-am adăugat și o cremă simplă de ciocolată, s-o fac mai deosebită de checurile obișnuite. Dar asta e doar opțional. Sau, dacă doriți, puteți înlocui crema de ciocolată cu nutella, ori altă cremă de alune. Sau…orice vă place, limita e cerul!
Se adună prea multe albușuri. Le aruncăm? Nuuuu!
Este soluția perfectă pentru situațiile în care se adună multe albușuri în frigider și nu vrem să le aruncăm. E și păcat de ele, dealtfel. Albușurile se păstrează perfect câteva zile în frigider, până le găsim o întrebuințare, ori în congelator.
De cele mai multe ori, nu am timp să pregătesc imediat ceva bun cu ele: fie suntem pe fugă, fie timpul de stat pe acasă e prea scurt. Așa că le adun în borcane, închid ermetic și bag la congelator. Știu că în fiecare borcan încap maxim 6 albușuri, așa că porționarea e excelentă.
Când îmi programez un desert norișor, ori se adună prea multe borcane, doar las la decongelat lent, în frigider. Apoi scot borcanul pe masă și las să ajungă la temperatura camerei. Din acest moment, albușurile mele sunt gata de utilizare. Se comportă exact ca cele proaspete!
Ce tavă folosim?
De data aceasta, am adunat 1 borcan mare și unul micuț. În total 9 albușuri. Așadar, tăvile mele clasice de checuri, ori cea micuță pentru Bundt cake s-au dovedit cam mici. Aveam nevoie de ceva mai mare, deci am scos din dulap o tavă mai mare și tare dragă mie. Are diametrul de 24 cm, deci orice tavă cu aceste dimensiune e perfectă, însă trebuie să fie înăltuță. Tava de tartă, de exemplu, nu este potrivită.
Tava mea specială
Iar acum o să vă spun povestea ei: mereu mi-am dorit să am și eu niște tăvi mai deosebite pentru checuri și prăjituri. Să recunoaștem că alta e bucuria când ele arată mai special, nu? Prezentarea chiar contează, mai ales în fotografia culinară!
E adevărat că am descoperit multe astfel de tăvi deosebite la Nordic Ware, dar întotdeauna raportul calitate-preț mi s-a părut dezechilibrat. Și am preferat să mai aștept, având în vedere că nici nu aveam vreo urgență.
Totul s-a schimbat, însă, când am văzut vitrina unui mic magazin de duzină bulgăresc, din vacanța de la sfârșitul acestei veri. Era închis magazinul, dar am observat că înăuntru era vânzătoarea și își făcea inventarul. Știind că nu mai revenim în acel loc și urma să plec fără tăvile viselor mele, am făcut ceva ce nu am mai făcut niciodată: am bătut în geam și am insistat să mi se deschidă. Măcar să aflu dacă pot cumpăra, ori sunt trimisă la plimbare.
Bucuria mea a fost uriașă, realizând că și vânzătoarea s-a bucurat enorm de vânzare. Eu nu știam bulgară, dânsa nu știa engleză, dar ne-am descurcat excelent vorbind cu mâinile și zâmbind mult. Mi-a explicat la ce sunt bune, mi le-a expus pe toate (erau 4 modele diferite). Mi-am ales două dintre ele și amândouă am fost fericite.
Am plecat de acolo cu așa un zâmbet larg, de am uimit pe toată lumea! Obținusem o victorie uriașă: două tăvi minunate din ceramică de bună calitate, frumoase și la un preț excelent. Pe aceasta de acum o vedeți în rețeta de azi, iar pe cealaltă formă aici. Nu vă spun câte idei minunate am pentru ele! De fapt, deja îmi treceau prin fața ochilor chiar în magazin, când mă uitam la ele.
Chec Zebra din albușuri
Rețeta este foarte simplă și ușoară. Nu conține praf de copt, dar nici nu este nevoie. Albușurile bătute bine asigură un rezultat final ușor și aerat.
Ce am făcut eu aici este rețeta de bază, care se poate personaliza după plac: puteți adăuga fructe uscate, fulgi de ciocolată, nuci, alune, fructe de pădure congelate, etc. Astfel, obțineți mereu ceva nou și minunat!
Ingrediente:
- 9 albușuri
- 100 grame zahăr pudră vanilat (sau după gust)
- 100 ml ulei (eu am folosit ulei de măsline cu portocale)
- 175 grame faina
- 10 grame cacao
- 2 pliculețe cafea solubilă (opțional)
- puțin unt + făină pentru uns tava (rotundă, cu diametrul de 24 cm)
- 100 grame ciocolata amăruie+ 100 grame smântână, pentru cremă
- bombonele colorate pt decor
Preparare Chec Zebra din albușuri
- Se preîncălzește cuptorul la 180 grade
- Se unge tava cu unt și se tapetează cu făină
- Se bat albușurile spumă tare, împreună cu zahărul vanilat (eu am folosit robotul planetar)
- Se adaugă uleiul
- Se omogenizeaza ușor, cu spatula, după fiecare
- Se împarte compoziția în două boluri: 1/2 într-un bol și 1/2 în celălalt
- În primul bol se adaugă 100 grame făină cernută și se încorporează ușor, cu spatula. Cu grijă, să nu se piardă aerul din compoziție, apoi se întinde cu grijă în tavă
- În cel de-al doilea bol se adauga 10 grame cacao, cafeaua solubilă (dacă alegeți s-o adăugați) și restul de făină. Se încorporează ușor cu spatula
- Se obține o compoziție foarte fină, delicată
- Compozițiile se toarnă în tavă ușor, unul peste altul, în cercuri concentrice (tava mea fiind mai specială, cu alveole ca pt pișcoturi, am avut grijă să le umplu întâi pe acestea cu compoziția albă. Apoi am continuat normal, în cercuri concentrice, ca pt orice tavă obișnuită, rotundă, de tort)
- Se introduce tava la cuptor
- Prăjitura se coace cca 25 minute la 180 grade, sau pănă trece testul scobitorii și se rumenește ușor la suprafață
- Se scoate din cuptor și se lasă la răcit pe un grilaj de patiserie
- Între timp, se topește pe baie de aburi sau la microunde ciocolata și smântâna.
- Se omogenizează bine și se obține o cremă mătăsoasă și curgătoare
- Se transferă checul pe platou, se toarnă crema de ciocolată, apoi se dă la rece 1-2 ore, sau până în momentul servirii
- Înainte de servire, se decorează cu bombonele colorate, fulgi de ciocolată, etc. (opțional)