Cum s-a răcit afară, cum imediat m-am gândit să pornesc cuptorul. Și primele copturi mai de iarnă au fost aceste plăcinte cu piept de pui și cașcaval. Simplu de făcut, cu puține ingrediente, cu o umplutură delicioasă și personalizabilă după gusturile familiei.
Eu am folosit piept de pui, știind bine că este preferat la noi acasă. Cu câteva condimențe și puțin cașcaval a ieșit o combinație cu care nu aveam cum să dau greș.
Aluatul este unul simplu, împrumutat de la o Pizza Calzone, făcută acum niște ani. Diferența este că am folosit făină integrală, nu albă. Avantajul este că am adus un aport de fibre plăcintelor mele. Și chiar un gust mai bun, zic eu. Dezavantajul este că nu au un aspect așa comercial și nu s-au umflat prea tare la copt (evident, fibrele fac aluatul mai greu puțin și nu îl ajută să crească până-n slăvi).
Una peste alta, eu sunt tare încântată de plăcințelele astea, ne-au ținut bine de foame!
Plăcinte cu piept de pui și cașcaval
Eu m-am jucat puțin cu modelarea lor, nu e deloc greu și vedeți în video-ul de mai jos cât de simplu este totul! Dar, dacă nu doriți să păstrați aceeași prezentare, puteți foarte simplu să faceți o plăcintă clasică, tip sandviș (umplutura așezată în strat. între două foi de aluat). Ori puteți face plăcințele- buzunărașe, etc.
Ingrediente:
Aluat
- 500 grame făină
- 1 plic drojdie uscată (7 grame)
- sare
- 300 ml apă călduță
- 20 ml ulei de măsline
Umplutură
- 1 piept de pui tocat la cuțit
- 1 ceapă mare
- boia dulce (sau picantă, după gust)
- sare
- condimente bulgărești (opțional)
- 2 linguri ulei de măsline
Finisare
- 75 grame cheddar ras
- măsline (eu am folosit 9 măsline)
Preparare
Mai jos aveți un material cu rețeta video, să vedeți cum se face. Vă aștept cu un like, un share și abonare la canalul meu, dacă v-a plăcut! Nu uitați să vă activați notificările (apăsați pe clopoțelul din dreapta), pentru a fi la curent cu toate postările mele video, în timp real! Mulțumesc!
- Din toate ingredientele pentru plăcintă se frământă un aluat fin, elastic și nelipicios (pentru asta, eu am folosit robotul de frământat, care a lucrat 10 minute continuu)
- Aluatul obținut se adună sub formă de bilă, se acoperă cu folie alimentară și se lasă la dospit 1-2 ore, sau până își dublează volumul
- Între timp, ne ocupăm de umplutură: ceapa tocată mărunt se călește în uleiul prevăzut în rețetă, apoi se adaugă condimentele, iar la final, carnea tocată la cuțit (bucățele mărunte)
- Se gătește totul 5-7 minute, sau până se înmoaie carnea, după care se lasă la răcit, până ajunge la temperatura camerei
- Aluatul dospit se răstoarnă pe masa înfăinată, se frământă puțin cu făină, după care se întinde cu sucitorul într-o foaie groasă de 0.5 cm
- Se decupează cercuri din aluet (eu am folosit un bol cu diametrul de 17 cm pe post de decupator)
- Cercurile de aluat se crestează pe margini cu 4 tăieturi scurte de cuțit, se vor obține patru „petale”
- Cascavalul ras si umplutura de carne se așază pe fiecare dintre aceste petale, apoi se adună colțurile lor, se lipesc bine și se aduc spre centru (vezi video)
- Mijlocul acestor flori se sigilează cu puțin cașcaval ras și câte o măslină (mie mi-au ieșit 9 flori)
- Se așază plăcințelele astfel obținute in tava mare de aragaz, tapetata cu hărtie de copt și se mai lasă la dospit cca 30 min, timp în care se preîncălzește cuptorul
- Plăcințelele se ung cu ou bătut (opțional) și se introduc la cuptor (180 grade, 30 minute, sau pănă se rumenesc frumos)
- Se lasă la răcorit în tavă, după care se pot scoate pe grilajul de patiserie pănă se mai răcesc puțin
- Se servesc atât calde, cât și reci, simple sau cu ketchup, ori un sos la alegere.