Am găsit rețeta pentru această prăjitură cu mere rase și nuci într-o carte cu rețete ungurești, pe care mi-am cumpărat-o recent. Absolut toate rețetele de acolo sunt excelente, mă atrag și vreau să le încerc și eu acasă.
Nu contează că nu știu ungurește deloc. Pentru asta am aplicație de traducere pe telefon! Și la unele rețete am și poze intermediare, așa că totul e în ordine.
Îmi aduc aminte că am evitat de multe ori să cumăr cărți de rețete ungurești sau nemțești, chiar dacă mă atrăgeau enooorm! Eu știu doar engleză, franceză și spaniolă. Maghiara și germana sunt departe de mine. Acum, însă, e totul muuult mai ușor cu ajutorul tehnologiei. Nu știu de ce nu mi-o fi trecut prin cap mai demult chestia asta, dar…data viitoare!
Cert e că acum chiar am testat cum funționează povestea. Evident, traducerea nu e mereu cea mai fericită, dar îmi e de ajuns cât să pricep ce și cum.
Revenind la această Prăjitură cu mere rase și nuci, am ales-o din două motive: aveam în casă toate ingredientele și e ceva extrem de simplu. Clar, nu aveam cum să dau greș! Asta m-a făcut să și pregătesc aparatul de filmat, fără emoții.
Am păstrat rețeta aproape identică, singura modificare făcută a fost zahărul. Adică eu nu am pus deloc. M-am gândit că merele mele sunt destul de dulci, mai aveam și fructe confiate în compoziție, iar glazura de ciocolată ajută și ea mult în acest sens. Însă, dacă voi considerați că este, totuși, nevoie de el, adăugați-l după gust.
Prăjitură cu mere rase și nuci
Mai jos aveți un material cu rețeta video, să vedeți cum se face. Vă aștept cu un like, un share și abonare la canalul meu, dacă v-a plăcut! Nu uitați să vă activați notificările (apăsați pe clopoțelul din dreapta), pentru a fi la curent cu toate postările mele video, în timp real! Mulțumesc!
Se face extrem de simplu și rapid! Practic, avem nevoie doar de un bol și o tavă (a mea este dreptunghiulară, 21/23 cm)
Glazura de ciocolată nu este obligatorie, dar zic eu că adaugă la gustul ei bun. Și apoi, cine nu iubește o glazură de ciocolată?
Ingrediente:
- 500 grame mere
- 2 oua
- 275 grame făină
- 1 plic praf de copt
- 50 grame fructe confiate (eu am avut cirese)
- 75 grame nuci măcinate
- 1 lingurita condimente pt turta dulce
Glazura:
- 100 grame ciocolata
- 20-25 grame unt
Preparare
- Se tapeteaza tava cu hârtie de copt, iar cuptorul se preîncălzește la 180 grade
- Se rad merele pe răzătoarea cu ochiuri mari, apoi se lasă la scurs în sită
- Într-un bol separat se bat ouăle cu furculița, se adaugă merele rase, nucile măcinate, condimentele pt turtă dulce și fructele confiate (eu le-am tăiat bucăți pe unele).
- Se amestecă bine, se adaugă praful de copt și făina, treptat
- Se obține o compoziție densă, care se toarnă și se nivelează în tavă
- Se coace 30-35 min la 180 grade, sau până se rumenește frumos și trece testul scobitorii
- Se scoate din tavă și se lasă la răcit pe un grilaj de patiserie (eu am întors-o cu fundul în sus, să am suprafața perfect dreaptă)
- Se topește ciocolata și untul și se obține o cremă
- Prăjitura se reașază în tavă, se unge cu cglazură de ciocolată, peste care se presară decorațiuni de ciocolată (opțional)
- Se lasă la răcit bine, până se întărește glazura, apoi se poate porționa și servi.
P.S. Mancarea buna merge cel mai bine cu calatorii faine. Asa ca va las aici colectia mea de vloguri de calatorie, ca inspiratie pentru vacantele si city break-urile voastre, Ca sa le gasiti APASATI AICI!
Un exemplu 🙂
[…] nu am fost in stare nici sa desenez o linie dreapta, daramite sa mai si tai drept! Nici acum prajiturile mele nu au taieturi […]
Mi se pare minunata reteta si am pus-o deja pe lista de retete noi.
Multumesc tare mult!
Ce aţi gustat? Aici e vorba de gătit, nu de literatură.
Nu va inteleg intrebarea si imi suna cam tendentioasa
Cred că e obligatorie şi o priză de sare. Eu am folosit în plus şi 200g zahăr şi 200ml ulei de floarea soarelui (gust neutru, în niciun caz ulei de măsline) iar, ca fructe confiate, stafide şi merişoare muiate în rom. În loc de glazură am presărat prăjitura cu fulgi de migdale înainte de coacere şi cu zahăr pudră după coacere.
Nu prea obisnuiesc sa pun sare, sincer nu am simtit nicio diferenta, desi mentalul colectiv spune ca ar fi. Oricum, asta nu impiedica pe nimeni sa adauge si priza de sare, daca realmente ii simte nevoia. In reteta mea am folosit ulei de masline pt ca asa am ales eu. Dvs folositi ce doriti, nu va opreste nimeni. Dar nu puteti sa veniti la mine acasa (virtual vorbind) si sa-mi spuneti ca „in niciun caz”. Alegerile mele sunt ale mele si le dau mai departe exact asa cum le fac si mi se pare normal sa fiu onesta si transparenta. In rest, fiecare e liber sa faca si sa adapteze dupa dorinta.