tort diplomat cu iaurt si ciocolata in doua culori 0

TORT DIPLOMAT CU IAURT ȘI CIOCOLATĂ

Tort Diplomat cu iaurt și ciocolată

Pentru orice ocazie, festivă sau nu, vă recomand un tort fără coacere (și fără creme fierte) rapid, ușor de făcut și delicios. Zic eu că acestea sunt și torturile ideale, nu? Nu ai nevoie nici de cine știe ce îndemânare, nici de ingrediente sofisticate și nici de mult timp. Rezultatul e mereu excepțional, nu are cum să nu-ți iasă!

Vom porni de la clasicul Tort Diplomat. Doar că, de data asta, nu respectăm rețeta tradițională,  cu cremă de vanilie și multe ouă. De fapt, ne dorim un tort ușor și aerat, care să completeze perfect atât mesele festive (care știm bine că sunt copioase), cât și temperaturile mai ridicate ale verii (dacă alegem să-l pregătim în sezonul estival).

Așadar, am ales pentru noi toți un tort Diplomat cu iaurt și ciocolată, că pe asta o iubește toată lumea. Pentru contrast, l-am gândit în două culori: alb și maroniu. Și tot pentru contrast, m-am gândit ca stratul alb să fie unul de tip straciatella. Zic eu că mi-a ieșit bine, voi ce spuneți?

Tava potrivită pentru Tort Diplomat cu iaurt și ciocolată

Pentru un astfel de tort, cu cantitățile date de mine, aveți nevoie de o tavă cu diametrul de 24 cm. Poate fi o tavă de tort cu inel detașabil, e cel mai ușor de manevrat. De aici se pot scoate 12 porții.

Tăvile mele de tort clasic, cu inel detașabil sunt fie cu diametrul de 18 cm, fie de 26 cm. Deci una e prea mică, cealaltă prea mare. Am mai văzut la tortul Malakoff ce înseamnă cei 2 cm diametru în plus, așa că nu am mai repetat povestea.

Drept urmare, mi-am îndreptat atenția spre singura mea tavă cu diametrul de 24 cm și de care sunt taaare mândră. Este cea pe care am folosit-o si la Checul Zebra din albușuri. O frumusețe de tavă, ce mai!

tava pentru CHEC ZEBRA DIN ALBUSURI

Pentru că tava mea nu are inel detașabil, am construit tortul invers și i-am dat forma finală prin răsturnare, pe un platou. Pentru fix aceeași operațiune ca a mea, se poate folosi și o cratiță, înaltă de 7cm și cu diametrul de 24 cm.

Și mai am un motiv pentru care m-am bazat pe tava aceasta: are alveole special prevăzute pentru pișcoturi, așa că ținuta perfectă tortului a fost asigurată.

Tips & tricks

  • tava trebuie unsă cu puțin ulei înainte de utilizare, pentru a împiedica pișcoturile și crema să se lipească de ea, iar apoi să se rupă
  • iaurtul folosit trebuie să fie cremos și să nu conțină multă apă (eventual îl lăsați la scurs într-o sită deasă sau tifon)
  • eu am folosit un iaurt gata îndulcit și aromatizat cu vanilie. Dar e bun și iaurtul natural
  • dacă doriți să obțineți un iaurt la fel ca al meu, dar nu ați mai găsit în comerț, indulciți-l cu puțină miere/zahăr pudră vanilat și extract de vanilie. Eventual, îi puteți încorpora puțină budincă de vanilie
  • frișca trebuie răcită bine 24 de ore la frigider, pentru a se bate bine

Tort Diplomat cu iaurt și ciocolată

tort diplomat cu iaurt si ciocolata in doua culori 4

Ingrediente:

  • 24 pișcoturi
  • 600 grame iaurt (al meu e deja îndulcit și aromat cu vanilie)
  • 500 ml frișcă lichidă
  • 1 + 1/2 pliculeț gelatină (eu folosesc granule)
  • 75 grame fulgi de ciocolată
  • 100 grame ciocolată amăruie
  • 75 ml suc de portocale proaspăt stors

Mod de preparare:

Mai jos aveți un material  cu rețeta video, să vedeți cum se face. Vă aștept cu un like, un share și abonare la canalul meu, dacă v-a plăcut! Nu uitați să vă activați notificările (apăsați pe clopoțelul din dreapta), pentru a fi  la curent cu toate postările mele video, în timp real! Mulțumesc!

  1. Se taie pișcoturile la înălțimea tăvii, iar capetele pișcoturilor se macină în robotul de bucătărie, până se face pudră
  2. pișcoturile tăiate se înmoaie în foarte puțin suc de portocale și se așază în tavă, pe margine, formând blatul lateral
  3. se pune la hidratat gelatina în 60 ml apă rece, iar după 5 min de hidratare, se topește pe baie de aburi și se lasă să ajungă apoi la temperatura camerei (atenție! Nu trebuie să fiarbă, altfel își pierde proprietățile de închegare)
  4. Se topește ciocolata pe baie de aburi, apoi se lasă deoparte
  5. frișca se bate bine în robotul de bucătărie, după care, în ea se încorporează treptat iaurtul
  6. se încorporează gelatina topită, prin temperare: o mică parte din cremă se amestecă bine cu gelatina, iar apoi acesta se toarnă în bolul mare și se omogenizează rapid
  7. crema astfel obținută se împarte în două părți egale: în prima se încorporează fulgii de ciocolată și se toarnă în forma tapetată cu pișcoturi. Se nivelează și se dă la rece
  8. Ciocolata, topită și ajunsă deja la temperatura camerei, se încorporează în restul de cremă de frișcă tot prin temperare (vezi procedeul de mai sus)
  9. se scoate tortul de la rece, iar peste crema 1 se toarnă crema 2 și se nivelează
  10. peste crema de ciocolată se presară în strat generos pudra de pișcoturi. Aceasta va deveni blatul, baza tortului.
  11. pentru fixarea acestei baze din pudră de pișcoturi, acesta se însiropează puțin cu suc de portocale și se presară ușor cu lingura
  12. se dă tortul la rece 3-4 ore, sau peste noapte
  13. se răstoarnă tortul pe platou, se decorează după plac și se poate servi (sau se păstrează la rece până în momentul servirii)

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.