Multă lume are tendința de a confunda ciorba de pui cu smantana cu ciorba a la grec. Seamănă foarte mult cele două, e adevărat, dar nu e același lucru.
In primul rând, ciorba grecească nu conține smântână, iaurt și/ sau lapte, în mod tradițional. Ciorbele grecești sunt renumite pentru gustul lor acrișor și aspectul alb. Doar că ele sunt așa numitele avogolemono, adică ou și lămâie. Este clar, așadar, că acestea conțin ou (gălbenuș) amestecat cu lămâie.
Procedeul de preparare și adăugare în ciorba fierbinte se face prin temperare, exact așa cum facem și noi. Adică amestecăm oul crud bătut bine cu o cantitate mai mică de supă fierbinte, apoi turnăm întreaga compoziție direct în oala cu restul de ciorbă fierbinte, amestecând continuu. Astfel, ciorba este finisată. Oul nu rămâne crud, se gătește rapid în ciorba fierbinte. Nu trebuie să vă îngrijorați pentru asta.
Apoi, ciorbele grecești nu conțin paste, ori tăieței (cum este această rețetă). De cele mai multe ori, pe lângă legume și, eventual carne, grecii folosesc orez. Care dă o savoare specifică, diferită în mod cert de paste.
Acum, că am stabilit ce fel de ciorbă NU avem aici, să vedem cum este rețeta propusă de mine azi!
Este vorba de o ciorbă cu carne de pui (piept am folosit eu) și legume, dreasă cu smântână și ou crud. Eu întotdeauna acresc ciorbele cu zeamă de lămâie, așa că nu e surpriză nici acum prezența acesteia. Tăiețeii i-am adăugat la final, fierți separat, tocmai ca să vedeți că se poate și fără ei.
Dacă decideți să folosiți o carne cu ceva grăsime, nu mai e nevoie să adăugați grăsime suplimentară. De obicei, pun puțin ulei de măsline la final. Însă acum am în frigider nișe grăsime de rață și vreau s-o consum. Și e perfectă!
Ciorba de pui cu smantana la multicooker
Evident că se poate pregăti și clasic, pe aragaz/plită. Însă, eu mă ajut foarte mult de multicooker! De când aparatul acesta a intrat în bucătăria mea, îl folosesc aproape zilnic la diferite mâncăruri. Însă cel mai des fac ciorbă/supă în el. Pot spune chiar că, de când îl am, nu am mai pornit aragazul pentru a face ciorba.
Avantajele utilizării lui sunt multe, iar dezavantaje, practic, nu am descoperit. Vă las mai jos un vlog pe care l-am filmat la rugămintea voastră și în care fac o comparație între multicooker și slowcooker.
Iar acum, să vedem ce și cum a folosit pentru a pregăti foarte ușor această ciorbă.
Ingrediente:
- 1 piept de pui, tăiat cuburi
- 2 ardei grasi cubulete
- 1 radacina telina mica, taiata cubulete
- 2 morcovi cubulete
- 1 ceapa mare taiata marunt, sau 1 legătură ceapă verde tăiată rondele
- 2-3 linguri ulei (eu am folosit 2 linguri untură de rață)
- 2 l apă
- sare, piper, pătrunjel verde tocat
- zeama de la 1 lămâie (sau după gust)
- tăieței (opțional)
- 150 grame smântână
- 2 gălbenușuri
Preparare:
Mai jos aveți un material cu rețeta video, să vedeți cum se face. Vă aștept cu un like, un share și abonare la canalul meu, dacă v-a plăcut! Nu uitați să vă activați notificările (apăsați pe clopoțelul din dreapta), pentru a fi la curent cu toate postările mele video, în timp real! Mulțumesc!
- Carnea si legumele pregătite din timp se adaugă în vasul multicookerului
- Se adaugă sare, grăsime și apă
- Se pune capacul și se setează programul „supă”
- După finalizarea programului, se adaugă zeama de lămâie (eu procedez așa, ca să nu am surprize mai târziu și să se nu mai arate bine la final)
- Gălbenușurile crude bătute se amestecă bine cu smântănă într-un vas, apoi cu câteva polonice de supă fierbinte
- Compoziția de ouă se adaugă apoi în oala cu ciorbă fierbinte, turnându-se în fir subțire
- Ciorba se finisează, adăugând piper și verdeață tocată (pătrunjel, în cazul meu)
- Tot acum se pot adăuga și tăiețeii fierți separat (sau se pot fierbe direct în supă, în ultimele 5 minute ale programului „supă”. Eu prefer să-i fierb separat și să-i adaug la final, ca s-mi fie mai ușor la temperarea compoziției de ouă crude)
P.S. Mancarea buna merge cel mai bine cu calatorii faine. Asa ca va las aici colectia mea de vloguri de calatorie, ca inspiratie pentru vacantele si city break-urile voastre, Ca sa le gasiti APASATI AICI!
Un exemplu 🙂