Orez cu lapte in stil turcesc- Sütlaç
Toată lumea știe să facă orez cu lapte, asta e clar! Însă fiecare dintre noi și fiecare popor în parte au propriul twist, astfel încât rezultatele să fie încântătoare.
Eu, de exemplu, obișnuiam să adaug frișcă lichidă și/ sau fructe diferite. Preferatele mele au rămas piersicile din compot. Alteori am alternat fructele cu ciocolată. Și iarăși am obținut rezultate perfecte!Însă mi-am dorit să introduc în familia mea și varianta turcească a orezului cu lapte, ce poartă numele de Sütlaç.
Caracteristici
Se diferențiază, în primul rând vizual, de ceea ce avem noi prin bătătură. Mă refer la crusta aceea ușor maronie, cu pete închise la culoare, ce par a fi arsură. Dar nu e! Doar aspectul acesta mie îmi aduce aminte de celebrele Pasteis de Nata portugheze.
Apoi, este foarte interesantă și textura cremoasă, în care se încorporează ouă și amidon (sau făină). Cu amidon iese mai fină, evident. Însă eu nu aveam așa ceva prin casă și nici nu am rut ca acest mic neajuns să stea in calea budincii mele de orez în stil turcesc. Ce-am făcut? Am adăugat o cantitate dublă de făină. Și totul a fost bine.
Orezul cu lapte în stil turcesc se servește de regulă rece, de la frigider. Simplu, sau decorat cu fistic tocat. Ori migdale tocate. Este foarte bun și călduț, l-am testat cu succes.
Orez cu lapte in stil turcesc- Sütlaç

Ingrediente:
- 200 grame orez (eu am folosit orez cu bobul lung)
- 450 ml apă
- 1l lapte (poate fi și vegetal)
- 150 grame zahăr (sau după gust)
- 2 gălbenușuri
- 2 linguri amidon sau 4 linguri făină
- vanilie (eu am folosit pastă de vanilie)
- 2-3 picături ulei esențial de trandafiri (opțional)
Preparare:
Mai jos aveți un material cu rețeta video, să vedeți cum se face. Vă aștept cu un like, un share și abonare la canalul meu, dacă v-a plăcut! Nu uitați să vă activați notificările (apăsați pe clopoțelul din dreapta), pentru a fi la curent cu toate postările mele video, în timp real! Mulțumesc!
- Orezul se fierbe în apă, pănă ajunge la consistența al dente. Se pune capacul și se lasă deoparte
- Într-un alt vas se așează 2 gălbenușuri, vanilia, uleiul esențial de trandafiri, zahărul și jumătate din cantitatea de lapte. Se amestecă bine
- Se toarnă amidonul/făina și se omogenizează bine cu telul
- Se adaugă restul de lapte și se amestecă bine
- Se fierbe pe foc mic laptele cu vanilie până când compoziția începe să se îngroașe (se amestecă des, să nu se prindă de fund)
- Se lasă la răcorit, apoi se amestecă bine cu orezul fiert în prealabil
- Se încinge cuptorul la 200 grade
- Se ia o tavă adâncă, în care se așează formele de ceramică/ sticlă termirezistentă în care se va coace budinca (eu am folosit forme de ceramică individuale, 7 buc)
- Se repartizează compoziția de orez în forme
- Tava se umple cu apă, pe jumătate
- Se coace budinca de orez cca 20 min la 180 grade
- Se lasă la răcit, după care se transferă în frigider. Se servește rece.
Atenție: crusta se formează mai greu, dar din momentul formării ei, se va arde foarte repede. Așadar, nu lăsați budinca nesupravegheată!
Poftă bună!
P.S. Mancarea buna merge cel mai bine cu calatorii faine. Asa ca va las aici colectia mea de vloguri de calatorie, ca inspiratie pentru vacantele si city break-urile voastre, Ca sa le gasiti APASATI AICI!
Un exemplu ?