Prajitura Stup de albine fara coacere si fara zahar
Astăzi vă arăt cum se face prăjitura Stup de albine, un desert de inspirație cehească. Este fără coacere si rapidă. În mod tradițional, se pregătește dintr-o compoziție de biscuiți, dar au apărut între timp foarte multe rețete și variante. Eu am ales o variantă fără zahăr și am încercat să mă apropii cât mai mult de ideea unui stup cu miere.
Alte deserturi fără zahăr, foarte apreciate (click pe titlu, pentru a ajunge la rețetă):
Prajitura Stup de albine fara coacere si fara zahar
Ingrediente (16 buc)
- 110 grame făină de migdale (practic, sunt fulgi de migdale decojiți și măcinați fin)
- 25 grame făină de cocos
- 50 grame unt topit
- miere după gust
- vanilie
Umplutura
- gem de caise fără zahăr (practic, se poate folosi orice doriti: cremă de lămâie, de ciocolată, absolut orice. Eu am preferat gemul acesta pentru că aduce foarte mult cu mierea, ca aspect)
Baza
- o foaie de napolitană
Finisare
- făină de cocos/zahăr pudră
Mai jos aveți un material cu rețeta video, să vedeți cum se face. Vă aștept cu un like, un share și abonare la canalul meu, dacă v-a plăcut! Nu uitați să vă activați notificările (apăsați pe clopoțelul din dreapta), pentru a fi la curent cu toate postările mele video, în timp real! Mulțumesc!
Preparare
- Pntru început, decupez baza din foaia de napolitană. Am folosit un cutter rotund, exact de mărimea viitorilor mei stupi. De obicei, napolitana este crocantă și se rupe ușor, așa că întâi țin cutterul în apă caldă și abia apoi tai napolitana. Presez câteva secunde cutterul pe foaie, apoi tai în siguranță și obțin baze perfect rotunde.
- Apoi, amestec făina de cocos cu cea de migdale într-un bol. Am ales această variantă pentru gustul deosebit, dar și aspectul mai albicios. Dacă doriți, puteți înlocui făinurile mele cu biscuiti măcinați, însă aceștia sunt îndulciți cu zahăr. Deci e nevoie de ajustarea cantității de miere.
- Se adaugă vanilia, untul topit și mierea și se amestecă bine. E important să obținem un aluat modelabil, care se poate aduna în bile (mierea are un rol esențial aici). Compoziția se dă 10 minute la rece, pentru o mai bună ținută.
- Pentru modelarea micilor stupi, am ales să testez forma acesta de plastic, pe care am cumpărat-o de la Tescoma, Ungaria. Dar se găsește și online.Vine împreună cu o rețetă și un alt instrument sub formă de con, folosit pentru a crea spațiile pentru umplutură. Dacă aveți pe acasă forme de brăduți, pe care le foloseau în trecut bunicile noastre pentru brăduții de Crăciun, este perfectă. Dacă nu, puteți forma stupii în pâlniile storcătoarelor manuale de citrice (doar că vor ieși mult mai mari).
- În mod obișnuit, este recomandabil ca forma de stup să fie pudrată cu zahăr, pentru ca aluatul să nu se lipească de ea. Eu am preferat să folosesc, în schimb, făină de cocos: se comportă fix la fel, dar nu e dulce.
- Acum modelez stupii: îndes bine compoziția de migdale în formă, iar cu micuțul con formez cavitatea pentru umplutură. În lipsa acestui înstrument, se poate folosi coada unei lingurițe (la mine, lingura pentru miere are coada circulară și e excelentă).
- Înainte de a scoate stupul din formă, il umplu cu gem de caise fără zahăr călduț și lipesc imediat foaia de napolitană. Stupul este acum gata de așezat pe platou!
- După ce am terminat de modelat toți stupii, aceștia merg la rece 15 minute, după care se pot servi, simpli, ori stropiți cu miere, pentru un aspect mai real.
- Se păstrează la rece și rezistă bine chiar și 2-3 zile.
Dragii mei, aceasta este propunerea mea pentru astăzi. Sper că v-a plăcut ce ați văzut și vă aștept cu impresii. Nu uitați să vă abonați și să vă activați notificările, pentru a fi la curent cu postarile mele viitoare. Toate cele bune și ne auzim curând!
P.S. Mancarea buna merge cel mai bine cu calatorii faine. Asa ca iti las aici colectia mea de vloguri de calatorie, ca inspiratie pentru vacantele si city break-urile tale. ca sa le gasesti APASA AICI!
Un exemplu ?