Cum fac biscuiti embosati de Craciun (tip Spekulatius)- Ce iese bine si ce nu!
Una dintre pasiunile mele e sa fac biscuiti de casa, iar placerea cea mai mare este ca acestia sa imi iasa cat mai frumos. Cu cat se apropie mai mult de formele aproape perfecte din magazin, cu atat bucuria mea e mai mare! Cel mai mult imi place sa fac biscuiti embosati, tip Spekulatius. Biscuitii acestia sunt de origine nordica si se pregatesc in special iarna, in preajma Craciunului si sunt o surpriza placuta pentru toata lumea.
Am primit multe intrebari referitoare la modul in care se fac biscuitii, astfel incat sa se pastreze modelul frumos si dupa copt. Asadar, mi-am pregatit toate cele 3 instrumente modelatoare cu modele dedicate.
Ustensilele de embosare (modelare/stantare)
Discutam despre un sucitor si o rola din lemn, ambele embosate, cumparate de la Pepco si o stampila tot din lemn, cumparata recent. Pentru o comparatie exacta, reteta si modul de preparare a biscuitilor sunt aceleasi. Haideti sa vedem cum se folosesc aceste instrumente si cum ies biscuitii facuti cu fiecare in parte!
Pregatirea ustensilelor
Pentru inceput, este nevoie ca fiecare instrument din lemn sa fie uns cu ulei, pentru a evita uscarea sa excesiva. Voi unge, astfel, cu ulei, suprafetele de lemn si voi lasa produsele sa se odihneasca 2-3 ore, ca sa traga bine uleiul necesar intretinerii sale. Puteti folosi orice ulei doriti. Acest pas nu este absolut necesar mereu, dar este recomandat sa fie aplicat inainte de prima utilizare, iar apoi din cand in cand, dupa utilizare si curatare temeinica de resturile de faina si aluat.
Sucitorul, rola si stampila se sterg apoi bine cu prosoape de hartie, apoi se lasa din nou la uscat cateva ore. Eu prefer sa fac aceasta operatiune seara, iar a doua zi ustensilele pot fi utilizate.
Reteta Biscuiti cu unt embosati/stantati/tip Spekulatius
Am ajuns la momentul retetei utilizate pentru a face biscuitii. Este una foarte simpla, de baza, pe care am primit-o odata cu achizitionarea micutei stampile cu stea nordica
Ingrediente
In vasul robotului de bucatarie voi aseza 425 grame faina, 200 grame unt cu 82 % grasime rece, 1 ou batut, 75 grame zahar pudra si arome dupa plac. Avand in vedere ca eu folosesc un robot mic, voi pregati totul in doua transe. Se mixeaza toate ingredientele, pana se obtine consistenta unui nisip up. Se rastoarna intr-un vas, sau direct pe masa de lucru infainata bine si se framanta cu mainile, pana se obtine o bila de aluat.
Mai jos aveți un material cu rețeta video, să vedeți cum se face. Vă aștept cu un like, un share și abonare la canalul meu, dacă v-a plăcut! Nu uitați să vă activați notificările (apăsați pe clopoțelul din dreapta), pentru a fi la curent cu toate postările mele video, în timp real! Mulțumesc!
Preparare
Se intinde aluatul in foaie cu sucitorul obisnuit, pana se ajunge la grosimea dorita (eu las foaia cam de jumatate de deget grosime). Acum voi folosi rola embosata, pe care o presar cu faina in prealabil. Asta pentru ca aluatul sa nu se lipeasca de rola. Trec cu rola peste foaia de aluat, aplicand si presiune pe rola, in acelasi timp. Este important sa nu rulam rola prea incet, deoarece formele vor iesi intinse neregulat si fortat.
Nu se vede mare lucru acum pe aluat, dar va arat o mica magie: presaram cu faina aluatul embosat si trecem usor cu faina peste toata fasia. Chiar ca prin magie, iese la suprafata delicatul model cu reni si braduti!
Apoi decupez formele preferate de biscuiti cu decupatoare, asez biscuitii cruzi in tava tapetata cu hartie de copt si trecem la urmatorul instrument de embosat!
Procedam exact ca mai inainte, dar folosim sucitorul gravat cu fulgi de zapada. Si tot ca prin magie, delicatele stelute vor aparea pe aluat, dupa ce-l mangaiem cu faina!
Ultimul instrument din seria aceasta de biscuiti este stampila, cea mai noua achizitie din acesta colectie. Si stampila are nevoie de infainare riguroasa in prealabil, mai ales avand in vedere ca este un model mult mai complex si pretentios.
Ce am de facut este sa presez bine de tot stampila in aluat, incercand sa aliniez biscuitii frumos unul sub altul, ca sa pot taia marginile in linie dreapta.
Biscuitii cruzi, asezati in tava, obligatoriu vor merge la rece, pentru ca aluatul sa se intareasca. Eu bag tava cu totul in congelator timp de 10 minute, timp in care incing cuptorul la 200 grade. Apoi mut tava cu biscuitii reci direct in cuptorul fierbinte timp de 6-7 minute, tot la 200 grade.
Las biscuitii sa se raceasca in tava, dupa care ii transfer pe platou.
Rezultate
Rau de tot: Dupa copt, imprimeul cu reni si braduti a disparut complet, din pacate.
Binisor: Si nici cel cu fulgi de zapada nu a ramas prea mult reliefat. Dar e, totusi, ceva mai bine decat renii.
Perfect: Cel mai bine au iesit biscuitii facuti cu stampila: desenul s-a pastrat perfect la copt si imi place cel mai mult cum au iesit!
Reusite si esecuri
De ce nu s-a pastrat bine modelul sucitorului si rolei? Foarte simplu: pentru ca gravura de pe ele nu este destul de adanca. Daca privim cu atentie si le comparam cu stampila, vom observa ca aceasta are gravura de doua ori mai adanca decat sucitoarele.
Sa aruncam rola si sucitorul? Nicidecum! Ele sunt perfecte mai curand pentru aluaturi reci, ce nu necesita coacere, cum ar fi martipanul, sau pasta de zahar, cu care se decoreaza torturi, prajituri si biscuiti. Si, de ce sa nu recunoastem si partea artistica? Sunt excelente ca recuzita pentru pozele tematice!
La ce sa fim atenti cand cumparam ustensile embosate? La adancimea gravurilor: cu cat sunt mai adanci stantele, cu atat avem sanse ca biscuitii nostri sa iasa mai bine si mai frumosi!
P.S. Mancarea buna merge cel mai bine cu calatorii faine. Asa ca iti las aici colectia mea de vloguri de calatorie, ca inspiratie pentru vacantele si city break-urile tale. ca sa le gasesti APASA AICI!
Un exemplu 🙂