Cozonac cu fistic si zmeura cozonac babka insiropat
Sunt convinsa ca ati mai auzit pana acum de Cozonacul European Babka! Este o reteta de cozonac putin diferita de cozonacii nostri traditionali, dar e senzational! Mai este cunoscut și sub numele de Cozonac Secționat și Însiropat. Al meu de astăzi are și o umplutură specială, cu un gust desăvârșit și un contrast foarte plăcut de culori.
Babka este o pâine sau o prăjitură dulce împletită care provine din Comunități evreiești de Polonia și Ucraina. Este popular în Israel iar în Diaspora evreiască. Se pregătește cu un aluat dospit cu drojdie care se întinde și se unge cu o umplutură, cum ar fi ciocolată, scorțișoară, fructe sau brânză și apoi se înfășoară și se împletesc înainte de coacere. Cele mai cunoscute astfel de umpluturi sunt de ciocolată și/sau alune. Eu am ales ceva mai deosebit: fisticul și zmeura
Fun fact
Babka a fost menționat în serialul american de televiziune Seinfeld episod „Cina de petrecere „. Jerry și Elaine se opresc la Royal Bakery pentru a cumpăra o babka de ciocolată în timp ce Kramer și George merg să cumpere vin. Jerry și Elaine uită să ia un număr la ghișeu. Ca urmare, David și Barbara Benedict, un cuplu în drum spre aceeași petrecere, treceți în fața lor și cumpărați ultima babka de ciocolată. Jerry și Elaine apelează la achiziționarea unei babka cu scorțișoară, pe care Elaine o consideră o „babka mai mică”. Ei descoperă că babka are un păr pe el și sunt obligați să aștepte din nou la coadă pentru a-l schimba. (sursa)
P.S. Mancarea buna merge cel mai bine cu calatorii faine. Asa ca iti las aici colectia mea de vloguri de calatorie, ca inspiratie pentru vacantele si city break-urile tale. ca sa le gasesti APASA AICI!
Un exemplu 🙂
COZONAC CU FISTIC SI ZMEURA COZONAC BABKA INSIROPAT
Cozonac cu fistic si zmeura Cozonac Babka insiropat- reteta de cozonac de casă, în stil evreiesc , cu miez pufos și moale și umplutură delicioasă și specială
Aluat
- 550 grame făină
- 25 grame zahăr
- 1 linguriță coajă de portocale bio rasă
- extract de vanilie
- 7 grame drojdie uscată (atenție: nu se dizolvă!)
- 75 grame unt moale
- 3 ouă mici
- 275 ml lapte călduț
Umplutura
- 190 grame cremă de fistic
- 250 grame gem/dulceață de zmeură, cu vanilie
Finisare
- 125 ml sirop simplu de zahăr (eu înlocuiesc cu sirop gata preparat, dizolvat în puțină apă )
Preparare
Mai jos aveți un material cu rețeta video, să vedeți cum se face. Vă aștept cu un like, un share și abonare la canalul meu, dacă v-a plăcut! Nu uitați să vă activați notificările (apăsați pe clopoțelul din dreapta), pentru a fi la curent cu toate postările mele video, în timp real! Mulțumesc!
- În vasul robotului de frământare se așează toate ingredientele pentru aluat, adică făina, zahărul, coaja de portocală rasă, drojdia uscată, extractul de vanilie,untul moale, ouăle și laptele.
- Se începe frământarea temeinică a aluatului, timp de 10 minute cu robotul. În lipsa robotului planetar, se poate folosi mașina de pâine, dacă aveți, sau se frământă manual cca 15 minute.
- La final se obține un aluat moale, elastic și foarte fin, ușor lipicios
- Sescoate aluatul din bol, cu mâinile unse cu ulei, se adună sub formă de bilă,apoi se așează într-un alt bol curat, uns cu putțin ulei. Se acoperă cu folie alimentară, sau o cască de duș nouă și se lasă la dospit 2 ore, sau până îșidublează volumul
- După dospire, aluatul se scoate pe masa presărată cu făină, se mai frământă puțin, apoi se împarte în două bucăți egale, pe care le modelăm sub formă de bilă.
- Primabucată de aluat se întinde cu sucitorul, obținând un dreptunghi cu laturile aproximative de 30/25 cm
- Acum urmează să întind prima umplutură, crema de fistic. Eu o folosesc p ecea cumpărată de la Lidl, dar crema de fistic se găsește și la alte magazine online, ori la cele naturiste.
- E important să lăsăm pe aluat margini neunse cu umplutură , deoareceacestea ne vor ajuta în pasul următor, la rularea unui sul.
- Sulul astfel obținut se sigilează bine și se presară cu puțină făină,pentru a nu deveni lipicios și să se poată manevra mai ușor
- Repetăm procedeul de întindere a celeilalte bile de aluat, pe care o umplem cu dulceață de zmeură. Eu mi-am pregătit în casă gemul de zmeură, din fructe decongelate și scurse bine, în care am adăugat și semințele unei păstai de vanilie. Dacă alegeți să cumpărați dulceața sau gemul gata preparat, îi puteți adăuga înainte puțin extract de vanilie.
- Dupace am obținut ambele suluri de cozonac rulat, acestea se secționează pe lung, obținând astfel 4 fâșii colorate, care se împletesc pentru a forma cozonacul final. Le puteți împleti fie două câte două, apoi le suprapuneți, obținând o Babka dublă, fie le puteți ămpleti în 4. Eu am preferat să le împletesc în 3 și să folosesc o fâșie pentru a încadra întreaga împletitură
- După așezarea în tavă, cozonacul se acoperă din nou cu folie alimentară și se lasă la dospit în tavă cca 30 minute. Pont: pentru a ne descurca mai ușor și mai frumos cu secțiunile de împletit, introduceți întâi sulurile de cozonac la congelator, să înghețe puțin. Astfel, se vor tăia mai bine, straturile se văd mai frumos și nu murdărim toată masa! Eu nu am mai avut timpul necesar pentru acest pas.
- Cât timp cozonacul a stat la dospit, am preîncălzit și cuptorul, la 170 grade
- Cozonacul se coace cca 50 min la 170 grade, dar se verifică din când în când. Pentru a nu se arde la suprafață, se acoperă cu hârtie de copt . În primele 20-25 minute nu se dechide ușa cuptorului, dar abia apoi se poate adăuga hârtia de copt, până în ultimele 5 minute de coacere, când e nevoie să se rumenească, deci scoatem hârtia
- Între timp, se pregătește un sirop simplu din apă și zahăr, în părți egale. Adică se fierb la foc mediu, până se obține consistența dorită. Eu prefer să folosesc un sirop gata preparat, mai acrișor. Aceste un sirop de cătină, pe care îl amestec cu apă. Aici am 125 ml lichid
- După ce cozonacul s-a copt, se scoate din cuptor și, așa fierbinte, se unge cu siropul de mai sus
- Se lasă la răcit în tavă, iar abia apoi se poate felia cu grijă. Este uncozonac foarte fin, cu o textură moale și elastică, ce se păstrează proaspăt și în a treia zi.
Aluatul are putin zahar,sa inteleg ca umplutura a fost dulce (inclusiv pasta de fistic )?
Da, pasta de fistic e foarte dulce.Apoi, siropul de la final e si el dulce. Pt mine a fost suficient atat, dar se poate adauga mai mult zahar in aluat, daca nu vi se pare destul.
Tocmai,mai putin dulce e mai bine.L-am facut,insa crema de fistic am inlocuit-o cu amestec de tahini si unt de alune,zmeura cu fructe uscate hidratate in rom .Dar il voi pregati si cu fistic si zmeura,cu siguranta e special.
Vai, ce ma bucur ca l-ai incercat! Iar combinatia de care spui e absolut geniala, o voi incerca si eu cu prima ocazie! Sarbatori fericite!