Toată lumea știe ce este o baklava cu nuca: un desert turcesc . Totodată, este cea mai cunoscută și apreciată delicatesă a Orientului. În mod tradițional, se prepară cu foi foarte subțiri, făcute în casă. Este un procedeu migălos, care a început tot mai mult să fie înlocuit cu foile de plăcintă din comerț.
Și, tot tradițional, prezentarea este sub formă de mici pătrățele, sau romburi dulci de foi însiropate și pline cu umplutură de nuci. Ei bine, eu vă prezint astăzi un alt mod drăguț și elegant de a prezenta celebra Baklava—se numește Baklava Brățară.
Despre baklava
Baklava este un desert de origine turcă larg răspândit Orientul Mojlociu și țări din zona balcanică, cum ar fi Albania, Bosnia și Grecia. Este un desert foarte dulce care în trecut se făcea doar de sărbători (cam cum era la noi cozonacul). Foile se făceau în casă, așadar timpul de preparare era destul de lung si migălos.
Tips & tricks
- Pentru umplutură se pot folosi nuci, fistic, migdale, caju—fie un singur tip de nucă, fie amestec din acestea. Ce vă place și aveți la îndemână. Eu aici am folosit doar nucă românească.
- Baklavaua trebuie însiropată bine. În mod tradițional, se pregătește un sirop simplu de zahăr, din părți egale de zahăr și apă, fierte împreună până capătă consistența unui sirop. Apoi se aromatizează cu portocale și eventual trandafiri. Eu am decis să trișez la astfel de rețete și folosesc un sirop acrișor, gata făcut, pe care îl aromatizez cu extract de portocale și mai diluez cu apă . Astfel, controlez bine dulceața finală a baklavalei mele. La rețeta aceasta, am folosit sirop de cătină. Bună alegere! Foarte bun este și siropul de soc, pe cuvânt!
- Siropul se toarnă peste baklavaua fierbinte. Unele rețete spun că siropul trebuie să fie rece, altele că la temperatura camerei, iar altele că fierbinte. Eu am turnat siropul fierbinte. Astfel, baklavaua mea cu nucă s-a înmuiat foarte repede, cca 20 minute.
- Este recomandat ca baklavaua să fie lăsată la odihnit 2-3 ore după turnarea siropului, pentru ca aceasta să se aromatizeze bine. Însă tipul acesta de baklava brățară nu are nevoie de atât de mult timp, se poate consuma si după 30 minute.
Baklava cu nuca
Ingrediente:
Las ingredientele pentru o porție întreagă, eu am făcut totul la jumătate. Asta pentru că-mi mai rămăseseră doar câteva foi de plăcintă, după ce am pregătit o plăcintă. Bineînțeles, se pot ajusta cantitățile foarte ușor, având în vedere gramajele ușor de multiplicat
- 10 foi de plăcintă
- 125 grame nucă măcinată
- 125 grame unt topit (eu am folosit unt cu 82 % grăsime)
Siropul de zahăr (rețeta originală)
- 300 ml apă
- 200 grame zahăr
- Extract/ esență de portocale
- Zeama de la 1 lămâie mică
- Eu am înlocuit cu sirop de cătină, în care am adăugat extract de portocale, apoi am diluat cu apă
Cum se prepară siropul, varianta originală
- Apa și zahărul se fierb cca 15 minute, la foc mediu, până când se topește zahărul de tot, iar siropul se leagă.
- Se adaugă zeama de lămâie și extractul de portocale, apoi se amestecă bine și se lasă deoparte, până în momentul utilizării.
Preparare Baklava cu nuca
Mai jos aveți un material cu rețeta video, să vedeți cum se face. Vă aștept cu un like, un share și abonare la canalul meu, dacă v-a plăcut! Nu uitați să vă activați notificările (apăsați pe clopoțelul din dreapta), pentru a fi la curent cu toate postările mele video, în timp real! Mulțumesc!
- Untul se topește pe baie de aburi, sau la microunde
- Se unge tava cu unt
- Se desfac foile de plăcintă și se lucrează cu câte una, rapid, pentru a nu se usca. Restul de foi se păstrează sub folie alimentară
- Se unge foaia cu unt topit, apoi se pliază pe jumătate, pe lung și se mai unge încă o dată cu unt
- La unul dintre capete se așează un băț de frigăruie/sucitor subțire/coadă de lingură de lemn, care să ne ajute la rularea foii
- Se începe rularea foii, ușor și lejer, în jurul baghetei introduse, lăsând, totuși, o margine mică de 0.5 cm de aluat nerulat
- Se strange aluatul pe baghetă, din ambele capete, formând niște încrețituri și se scoate bagheta
- Se rulează aluatul încrețit, sub formă de cerc, având ca bază marginea rămasă nerulată. Astfel, obținem niște plăcințele drăguțe ce seamănă cu niște cuiburi
- Se procedează la fel cu celelalte foi de plăcintă
- Se așează cuiburile în tava unsa cu unt, se ung apoi și ele cu untul topit rămas
- Se introduce tava la cuptor, la 180 grade, cca 20 minute, sau până când se rumenesc frumos și miros plăcut a unt
- Între timp, eu am înfierbântat siropul meu și am păstrat cam 50 ml deoparte
- Se scoate tava de la cuptor, iar siropul se toarnă peste baklavaua fierbinte
- Am umplut cuiburile cu nucă măcinată, iar apoi am turnat cu lingurița restul de sirop peste umplutura aceasta de nuci
- Baklavaua se lasă la răcit în tavă. Eventual, câteva ore la odihnă, pentru a se însiropa bine
- Eu am constatat că este foarte plăcută și după 30 de minute, așa că am servit-o atunci.
P.S. Mancarea buna merge cel mai bine cu calatorii faine. Asa ca va las aici colectia mea de vloguri de calatorie, ca inspiratie pentru vacantele si city break-urile voastre, Ca sa le gasiti APASATI AICI!
Un exemplu 🙂
Un desert rapid, deosebit și cu minim de ingrediente și efort 😘 mulțumesc pentru idee 😉
cu drag!