Ciorba de curcan cu legume acrita cu zeama de varza
Mai mereu după Sărbători ne dorim să revenim la un meniu mai ușor. Să compensăm revărsarea de bunătățuri din luna trecută. Să reechilibrăm balanțele. Nu? Așa că azi vă propun o ciorba de curcan cu legume, acrită cu zeamă de varză. Nimic pretențios și foarte potrivit în sezonul rece.
Desi nu pot sa spun ca am facut vreodata excese, tot simt nevoia la o reintoarcere la preparate simpliste si light. Ciorbele și supele se regăsesc obligatoriu în meniul zilnic, așa că nici acum nu puteam să le sar din rând.
Ce carne este mai potrivită pentru ciorba aceasta?
Se poate folosi atât carne de pasăre, cât și de porc, sau vită. Se poate face și cu carne slabă, cât și cea cu ceva grăsime. Dar, dacă tot am zis că încercăm ceva light, cel mai bine ar fi să rămânem la pieptul de curcan,sau pui. Deci fără grăsime! Oricum, avem nevoie și de o lingură-două de ulei, așa că e chiar de ajuns.
Când se adaugă zeama de varză în ciorbă?
Nu este o regulă în privința asta. Dacă în cazul borșului, este bine ca acesta să fie adăugat chiar la sfărșit, după ce ciorba este gata (ca să nu se distrugă complexul de B-uri), la zeama de varză nu se mai păstrează acest aspect. Am văzut multe rețete de ciorbe care presupun fierberea sa, ori chiar de slănină fiartă direct în zeamă de varză.
Totuși, eu țin cont de faptul că zeama acesta de varză conține probiotice și aș vrea să le păstrez proprietățile cât mai mult. Așadar, o adaug la sfârșit de tot, după ce ciorba este gata.
Ce legume alegem pentru ciorba?
Nici aici nu este o regulă: adăugați ce aveți și vă place. Ținând cont că este iarnă, am pus accentul pe ceea ce găsesc proaspăt acum, adică rădăcinoase.
Ciorba de curcan cu legume acrita cu zeama de varza
Ingrediente:
- 600 grame piept de curcan
- 2-3 legături ceapă verde, su ½ praz, sau 1 ceapă mare
- 2 morcovi
- 1 rădăcină țelină mică
- 1 păstrârnac mare
- 1,5 l apă
- 500 ml zeamă de varză, sau după gust
- Sare, piper
- 2 linguri ulei
Preparare
Ciorba de curcan cu legume acrita cu zeama de varza se pregătește foarte simplu și rapid. Se face pe aragaz, sau plită, ori la multicooker, ca în cazul meu. Eu prefer multicookerul, deoarece este mai comod, nu trebuie să stau pe lângă oală. Totodată, pot să mă ocup și de altceva, cât timp gătește gospodina mea .
Mai jos aveți un material cu rețeta video, să vedeți cum se face. Vă aștept cu un like, un share și abonare la canalul meu, dacă v-a plăcut! Nu uitați să vă activați notificările (apăsați pe clopoțelul din dreapta), pentru a fi la curent cu toate postările mele video, în timp real! Mulțumesc!
- Se curăță legumele și se rad pe răzătoarea cu ochiuri mari
- Ceapa verde se taie rondele
- Pieptul de curcan se taie cuburi
- Se setează programul carne/prăjire/saute
- Se adaugă uleiul, iar după ce acesta s-a încins, se adaugă cubulețele de carne. Se prăjesc puțin, până când carnea s-a albit și înmuiat (3-4 min)
- Se adaugă legumele și se călesc și ele 1-2 minute. Nu e nevoie de mai mult timp, deoarece acestea sunt rase.
- Se adaugă apa, sare și piper
- Se setează multicookerul pe programul supa. La mine, programul complet durează 2 ore, deoarece gătește la temperaturi mai joase decât alte multicookere, care au programul acesta prestabilit pentru 1 oră. Totuși, având în vedere că ingredientele mele deja au trecut printr-un prim proces termic, las aparatul să fiarbă ciorba timp de 30-35 minute. E suficient.
- Ciorba mea este acum aproape gata, am oprit programul de gătire, adaug zeama de varză și pătrunjel proaspăt tocat.
- Asta a fost tot! Ciorba se poate de acum servi ca atare, ori alături de ardei iute și eventual puțină smântână. Eu prefer s-o păstrez mai dietetică și o las așa cum e.
Dragii mei, aceasta a fost rețeta mea de astăzi! Sper că v-a inspirat și pe voi și o veți pregăti cît de repede! Acum vă spun la revedere și vă aștept cu drag la rețeta următoare! Toate cele bune și ne auzim curând!
P.S. Mancarea buna merge cel mai bine cu calatorii faine. Asa ca va las aici colectia mea de vloguri de calatorie, ca inspiratie pentru vacantele si city break-urile voastre. Ca sa le gasiti APASATI AICI!
Un exemplu 🙂