Suport inalt cu picior, pe care sunt asezati covrigei de casa cu telemea si chimen. Suportul este plasat pe masa, sub un servet alb, iar in jur sunt rasfirati alti cativa covrigei cu telemea si chimen

COVRIGEI CU TELEMEA SI CHIMEN

Covrigei cu telemea si chimen

Da, a venit iarna cu adevărat acum! Nu vă mai arăt și eu poze cu zăpada multă și peisajele albe, că sigur vi s-au umplut feedurile de așa ceva până acum! Vă arăt, în schimb, covrigeii mei cu telemea și chimen. Sunt crocanți la exterior, dar moi și plăcuți la interior. Toată lumea îi cunoaște și îi iubește

Și nu doar iarna, ci în orice anotimp. Și nu doar la petreceri, ori întâlniri cu prietenii, ci și la birou, ori ca pachet pentru școală. Sau o simplă gustare de acasă, dintr-o zi obișnuită de luni, sau marți, de exemplu.

Rețeta nu e deloc complicată, se prepară ușor și e spornică. Din ingredientele acestea am obținut mulți covrigei. Nu i-am numărat, că nu am obiceiul, dar tot am copt vreo trei tăvi mari de aragaz pline cu ei.

Mărimea este standard, datorită formei de covrigei, care nu diferă în dimensiuni, indiferent de unde o cumpărați. Și nici rețeta în sine nu prea diferă de la o gospodină la alta. Aș putea spune că e cam universală și ea!

Dacă nu aveți forma de covrigei, nu-i bai! Asta nu înseamnă că nu vă puteși bucura de preparatul acesta foarte gustos. Puteți face bastonașe, sau  sărățele sub diferite forme (eu am făcut și inimioare, ori brăduți, la un moment dat)

Alte retete de covrigei (click pe titlu pentru reteta):

Covrigei cu telemea si chimen

Suport inalt cu picior, pe care sunt asezati covrigei de casa cu telemea si chimen. Suportul este plasat pe masa, sub un servet alb, iar in jur sunt rasfirati alti cativa covrigei cu telemea si chimen

Ingrediente

  • 1 ou
  • 200 grame telemea rasă
  • 2 linguri chimen măcinat
  • 1 lingură sare (eu am folosit sare grunjoasă)
  • 100 grame unt rece, ras pe răzătoarea cu ochiuri mari
  • 100 grame smântână grasă (a mea a fost foarte densă, untoasă chiar)
  • 325 grame făină (sau puțin mai multă, dacă smântâna este mai lichidă)

Finisare:

  • 1 gălbenuș
  • Fulgi de sare/semințe de chimen/mac/susan etc. (eu am folosit doar ou bătut)

Preparare

Mai jos aveți un material  cu rețeta video, să vedeți cum se face. Vă aștept cu un like, un share și abonare la canalul meu, dacă v-a plăcut! Nu uitați să vă activați notificările (apăsați pe clopoțelul din dreapta), pentru a fi  la curent cu toate postările mele video, în timp real! Mulțumesc!

  1. Într-un bol încăpător se așează telemeaua rasă, se adaugă chimenul macinat, oul, smântâna și untul ras.
  2. Se amestecă bine de tot, până se omogenizează, apoi se adaugă făina și, în tranșe, ca să putem controla salinitatea și textura finală a aluatului.
  3. Având în vedere că oul folosit era mediu, iar smântâna foarte grasă și densă, am avut nevoie de doar 325 grame de făină până am ajuns la consistența unui aluat elastic, fraged și nelipicios.
  4. Se așează aluatul pe masa presărată cu făină, apoi se întinde cu sucitorul într-o foaie de cca 0.5 cm
  5. Se trece decupatorul de covrigei prin făină, apoi se decupează forme din aluatul crud. Facem asta, pentru ca aluatul să nu se lipească de formă .
  6. Se așează covrigeii în tava tapetată cu hârtie de copt și se ung apoi cu gălbenuș bătut. Tot acum se poate presăra sare, chimen, mac etc
  7. Covrigeii se coc cca 15 minute la 180 grade, sau până se rumenesc frumos.
  8. Se lasă la răcit în tavă, după care se pot consuma cu poftă.
  9. Dacă nu se mănâncă toți imediat, se păstrează în cutii de carton închise. Rămân fragezi până la 1 săptămână.

P.S. Mancarea buna merge cel mai bine cu calatorii faine. Asa ca  va las aici colectia mea de vloguri de calatorie, ca inspiratie pentru vacantele si city break-urile voastre, Ca sa le gasiti APASATI AICI!

Un exemplu  🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.