Portokalopita prajitura greceasca cu portocale

PORTOKALOPITA PRAJITURA GRECEASCA CU PORTOCALE

Portokalopita prajitura grecească cu portocale este, poate, cel mai cunoscut desert grecesc, alături de bougatsa (placinta cu cremă de vanilie) 

Unii îi mai zic și plăcintă cu portocale. Și nu greșesc deloc, deoarece se prepară cu foi fine de plăcintă (phylo), fără făină. Iar la final chiar arată ca o plăcintă, care se pregătește în special iarna, când portocalele sunt în sezon.

Eu sunt foarte mândră că în toamna aceasta am putut călători în Grecia, în Peloponez, mai exact. Și am reușit chiar să culeg portocale aromate cu mâna mea. Am aduc acasă un sac mare de portocale, lămâi și mandarine proaspăt recoltate, așa că era și păcat să nu pregătesc o Portokalopita! Am copt-o într-o tavă sub formă de stea, ca să fie mai potrivită pentru sezonul acesta rece și Sărbători.

Vezi aici cum arată Peloponezul la început de noiembrie, patria portocalelor mele!

Portokalopita

Portokalopita este plăcinta grecească ce aduce razele de soare direct la tine acasă! Această delicioasă creație din bucătăria elenă este mai mult decât o simplă prăjitură – este o simfonie a gusturilor vibrante și a aromelor revigorante. Inspirată de caldura mediteraneană și de zestrea bogată a portocalelor, această rețetă aduce în fiecare casă un strop de bucurie și tradiție.

Imaginați-vă o prăjitură în care fiecare strat de foi subțiri este precum o poveste străveche, iar umplutura suculentă de portocale este ca un secret bine păstrat, dezvăluit doar celor curajoși să exploreze gustul autentic al Greciei. Fiecare bucățică este o călătorie gustativă, o întâlnire magică între dulceața naturală a citricelor și crocantul delicat al aluatului.

Eu am copt Portokalopita la air fryer, dar iese perfectă și la cuptor.

Și dacă nu am Air Fryer? Cum coc Portokalopita la cuptor?

  • Nu e nicio problemă, această prăjitură se pot coace și în cuptorul clasic cca 40 minute, la 180 grade, în cuptorul preîncălzit. Totuși, fiecare cuptor este unic și poate prezenta mici diferențe. Supravegheați prăjitura atent!

Diferența dintre Cuptorul clasic și Air Fryer

  • Cuptorul trebuie neapărat preîncălzit, iar prăjitura se coace pe ambele părți odată .
  • Air Fryerul meu nu are nevoie de încălzire prealabilă, deoarece halogenul și convecția îl încing instant. Însă, datorită faptului că are o singură sursă de căldură, în partea de sus, prăjitura trebuie întoarsă și cu fundul în sus, pentru o coacere uniformă.
  • Când coacem aluaturi dospite și prăjituri, temperatura din air fryer trebuie să fie mai scăzută cu 15-20 grade decât în cuptorul electric. Acest lucru mărește uneori puțin timpii de gătire.
  • Totuși, fiecare aparat este unic și poate prezenta mici diferențe. Supravegheați blatul atent, să nu se ardă!

Aici puteți vedea o prezentare a Air Fryerului pe care îl folosesc eu, cel mai mare pe care l-am putut găsi pe piață!

Alte rețete la air fryer

Click pe poza pentru retete

Portokalopita prajitura greceasca cu portocale

Portokalopita prajitura greceasca cu portocale
Portokalopita prajitura greceasca cu portocale

Ingrediente

Pentru blat



Pentru sirop

  • 200 ml suc proaspăt de portocale
  • coaja rasă de la 2 portocale (cu coaja netratata)
  • 100 ml apă
  • miere, după gust (eu am pus cca 50 grame, să nu iasă prea dulce)

Preparare

Mai jos aveți un material  cu rețeta video, să vedeți cum se face. Vă aștept să vă abonați la canalul meu, dacă v-a plăcut și să-mi dați un like! Nu uitați să vă activați notificările (apăsați pe clopoțelul din dreapta), pentru a fi  la curent cu toate postările mele video, în timp real!

  1. Foile se plăcintă se rup cu mâna în bucăți mici, după care se lasă deoparte, pe o farfurie întinsă, să se usuce puțin
  2. Într-un bol se adaugă ouăle, iaurtul, zahărul și coaja de portocale și se omogenizează bine cu telul
  3. Se încorporează uleiul și praful de copt, cu grijă
  4. Se încorporează foile de plăcintă rupte, în mod treptat, amestecând bine, ca să nu se lipească între ele
  5. Pregătim tava, pe care o ungem cu puțin ulei (tava mea are diametrul de 26 cm)
  6. Prăjitura se coace la cuptor cca 40 min, la 180 grade, sau până trece testul scobitorii. La air fryer, se coace 30-35 min la 150 grade, sau pănă se rumenește frumos. Se scoate cu grijă din formă, pe o tavă, apoi se mai coace înca 5-7 min la 180 grade, astfel încât să fie coaptă bine pe ambele părți
  7. Cât se coace portokalopita, se pregătește siropul, amestecând bine toate ingredientele prevăzute în rețetă (apa trebuie să fie puțin călduță, pentru ca mierea să se dizolve ușor)
  8. Imediat ce prăjitura s-a copt, se reașează în tavă și se înțeapă din loc în loc cu scobitoarea
  9. Se toarnă siropul obținut în mod uniform peste blat și așteptăm 10-20 minute, pentru ca siropul să se absoarbă complet în blat
  10. Lăsăm portokalopita la răcit, după care se răstoarnă peplatou, se decorează și se servește ca atare, cu înghețată de vanilie, sau doar cu puțină scorțișoară

Poftă bună li spor la pregătit acest deliciu!

Iar dacă doriți să mai încercați și alte rețete grecești, le găsiți pe toate grupate AICI!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.