Bilute Marlenka
În mod obișnuit, bilutele Marlenka se fac din foi cu miere, coapte in cuptor. Apoi acestea sunt măcinate fin, până ajung la consistența unei pudre. Compoziția obținută se amestecă bine cu nuci și alte ingrediente delicioase. Se frământă din nou, până se ajunge la o textură modelabilă, exact ca la orice bomboane de casă, cum ar fi celebrele biluțe/bombe cu vișine din bucătăria românească.
Eu am simplificat procesul de gătire și am renunțat la coacerea unui blat simplu de biscuit. De fapt, cam asta este foaia cu miere clasică pt prăjitura și biluțele Marlenka. Dacă, totuși, vă doriți rețeta clasică, puteți prepara voi acasă aceste foi și le folosiți și la alte prăjituri. Uneori, se găsesc și în comerț, gata coapte.
După cum spuneam, eu am renunțat la această idee de coacere a foii, din lipsă de răbdare. Și de timp disponibil.
Așadar, am înlocuit foaia de biscuit sfărâmată cu biscuiți cu miere din comerț, pe care i-am măcinat, tot fin. Practic, am sărit o etapă consumatoare de timp.
De asemenea, biscuiții aceștia pot fi înlocuiți și cu turtă dulce făcută cu miere. Doar că la pudra obținută nu mai este nevoie să adăugați condimente, în funcție de cât de aromată este turta dulce.
De aici, totul merge foarte simplu și ușor, iar rezultatul este excelent.
P.S. Mâncarea bună merge cel mai bine cu călătorii faine. Așa că vă las aici colectia mea de vloguri de călătorie, ca inspirație pentru vacanțele și city break-urile voastre, Ca să le gasiti APASATI AICI!
Un exemplu ????
Bilute Marlenka
Ingrediente
- 350 grame biscuiți cu miere (eu am avut Maia)
- 50 ml miere (sau după gust)
- 400 ml lapte condensat
- 50 grame unt
- 250 grame nucă
- condimente: scorțișoară, pudră de vanilie, puțină cacao etc (opțional)
Preparare
Mai jos aveți un material cu rețeta video, să vedeți cum se face. Vă aștept cu un like, un share și abonare la canalul meu, dacă v-a plăcut! Nu uitați să vă activați notificările (apăsați pe clopoțelul din dreapta), pentru a fi la curent cu toate postările mele video, în timp real!
- Untul moale se amestecă bine cu 100 ml lapte condensat. Se va obține o emulsie, care se dă la congelator până e gata restul compoziției. Tip: pentru ușurarea procesului de modelare a bomboanelor, compoziția de unt și lapte condensat se poate turna cu posul, sau cu o linguriță în grămăjoare, pe hârtie de copt și date la congelator câteva ore. Nu vor îngheța cu totul, datorită cantității mari de grăsime, dar vor deveni solide și mai uțor de manipulat. Eu nu am recurs la acest pas.
- Se rumenește nuca într-o tigaie non stick, apoi se lasă la răcit. Acest pas nu este obligatoriu, dar nuca va deveni mai gustoasă.
- Se macină fin biscuiții în robotul de bucătărie, apoi 2/3 din cantitate se transferă într-un bol mare
- Se macină și nuca coaptă și răcită, după care 2/3 din cantitate se adaugă în același bol. (restul de nucă și biscuite măcinați se amestecă bine și se lasă deoparte, pentru finisarea biluțelor)
- Se adaugă condimentele alese, mierea și restul de lapte condensat. Se frământă totul bine, cu mâna. Compoziția trebuie să fie modelabilă. Dacă e prea uscată compoziția finală, se adaugă puțin lapte (la mine nu a mai fost cazul)
- Se rupe câte o bucățică din aluatul de biscuiți, se presează bine și se modelează sub formă de cupă micuță.
- Se toarnă puțin lapte condensat cu unt în cupă, după care aceasta se sigilează cu grijă și se modelează sub formă de biluțe.
- Fiecare biluță se tăvălește apoi în amestecul de biscuite și nucă măcinate
- Se așează biluțele obșinute în hârtiuțe speciale, apoi se transferă pe platou.
- Nu este nevoie să fie păstrate la rece, în contact cu aerul, ele se întăresc puțin și se usucă ușor, câpătând o crustă fină.
- Se consumă în maximum 3 zile.
- Dacă vreți să le păstrați mai mult, rezistă la frigider maximum 10 zile. Sunt mai gustoase dacă sunt servite la temperatura camerei, deci trebuie lăsate pe masă cca 15-20 min.
Spor la treabă!