Ce mancam in Albania

Ce mancam in Albania?

Bun găsit, dragii mei! Astăzi vom călători în inima Mării Adriatice, într-o țară cu peisaje uimitoare și o istorie culinară bogată – Albania. Vom explora gusturi autentice cu tradiții vechi și delicii surprinzătoare care fac din bucătăria albaneză o comoară ascunsă.

Bucătăria albaneză nu este doar despre mâncare, ci despre povestea unei țări, a unui popor și a unei culturi care au trecut prin secole de istorie. Fiecare ingredient și fiecare condiment are o poveste care a fost transmisă din generație în generație, transformând fiecare masă într-o călătorie culturală.

Specificul țării

Ca si majoritatea  popoarelor din bazinul marii Mediterane sau din inima Balcanilor,  Albania a fost puternic influentata din exterior, de-a lungul istoriei sale, fiind  ocupata otomani, greci, sau de italieni. Fiecare dintre aceste popoare si-a lasat propria  amprenta asupra traditiei culinare albaneze. Asadar, avem de-a face cu o bucatarie de fuziune cu o interpretare unica si deosebita.

In partea centrală a țării avem mai mult influențe turcești, iar preparatele se bazează atât  pe fructe și legume proaspete, cât și pe cărnurile animalelor crescute acasă.

In Nord se cultiva mai mult porumb, asadar nu e de mirare ca preparatele specifice contin in principal faina de porumb, dar si cartofi, fasole și varza.

Partea de Sud a Albaniei este sub influenta greceasca si italieneasca, unde vom intalni cel mai des preparatele pe baza de peste, fructe de mare, citrice, masline si ulei de masline.

Ce mancam in Albania?

Aici aveți un video complet cu rețetele specifice și lista de ingrediente necesare fiecărui preparat, dar și atmosfera tipic albaneză:

Fërgesë Tirane– Gustul Tiranei într-o Farfurie

Fergese Tirane este una dintre cele mai gustoase mancaruri albaneze, preparata cu ardei, rosii si branza. Se gateste in special in Tirana si imprejurimi. Toate aceste ingredient proaspete se gatesc impreuna lent, la foc mic, rezultand un sos cremos de branza cu legume, ce se serveste cu paine de casa proaspata. Fergesa se prepara atat in varianta simpla, vegetarian, cat si cu ficat de vita, sau porc.

Byrek – Gustul Crocant al Tradiției

Byrek este cea mai faimoasa placinta din Albania, care se gaseste in toata tara. Este de inspiratie turceasca, o variant locala a celebrei Burek. Sunt niste placinte sarate, facute cu foi subtiri filo si diverse umpluturi: carne, branza, spanac etc.

Tavë kosi– preparatul național

Tave Kosi este un preparat tipic provenit din Elbasan, un important oras al Albaniei, unde influenta turceasca e mai mult decat evidenta, In timp, s-a raspandit in toata tara si a devenit preparat national. Tave Kosi este un fel de mancare foarte gustos, preparat cu carne de miel, oua si iaurt si seamana cu un quiche

Speça me gjizeculoarea tradiției

Este una dintre cele mai colorate și gustoase mâncăruri din țară, preparată din ardei galbeni, portocalii, verzi și roșii, umpluți cu orez, brânză de vaci și condimente înainte de a fi coapte. Este o opțiune sănătoasă și o mâncare vegetariană excelentă

Pispili- ieftin și gustos

Pispili este un alt tip de placinta, cu malai si praz

Are o textura asemanatoare cu painea, fiind umpluta in general cu praz si branza tip feta. Se pregateste in special in zonele rurale si poate fi servit atat ca fel principal, cat si pe post de garnitura sau gustare. In lista sa de ingrediente se numara: malai, faina, oua, iaurt, ulei de masline, branza tip feta, praz, sare si  Unele variante contin si spanac.

In rest, avem tot felul de preparate turcești, precum Qofte, italienesti, cum ar fi pizza si paste, gatite ca la carte si respectand cat mai indeaproape retetele autentice, carne si legume la gratar (me zgare), precum si peste si fructe de mare, gatite in stil mediteranean.

Deserturi 

Dintre cele mai cunoscute deserturi servite in Albania avem Trilece.

Trilece este o prajitura foarte cunoscuta in Albania. Cuvantul provine din spaniola (tres leches), adica trei tipuri de lapte. Asadar, este un desert bazat pet rei tipuri de lactate: smantana, lapte degresat si lapte concentrate. Nu este un preparat autentic albanez, dar aici este foarte cautat si apreciat.

Si de asemenea exista Ballokume Elbasani

Ballokume este biscuitele traditional provenit tot din Elbasan si este facut cu faina de porumb. Se serveste in mod special pe 14 martie, cand se sarbatoreste Ziua verii, dar se gaseste in magazinele de specialitate tot timpul anului


Dragii mei, aceasta a fost calatoria noastra culinara de astazi! Sper ca v-a placut ce ati vazut si ca veti da o sansa bucatariei autentice albaneze! Va multumesc pentru vizionare si nu uitati: cea mai buna cale de a cunoaste o cultura este prin bucatele sale! Acum va spun la revedere si va astept cu drag in vlogul urmator. Abonati-va la canalul meu si activati-va notificarile, iar Youtube va anunta cand postez ceva nou. Ceea ce va fi destul de repede! Toate cele bune si ne auzim curand!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.