Ce mancam in Bosnia si Hertegovina
Salutare, dragilor! Astăzi vă voi purta într-o călătorie culinară și turistică în inima Balcanilor, într-o țară mai puțin explorată, dar care te vrăjește de la primul pas: Bosnia și Herțegovina. Vom explora împreună deliciile gastronomice și câteva din locurile minunate pe care le are de oferit.
Vizionare plăcută!
Ingredientele tipice sunt tomatele, cartofii, ceapa, usturoiul, ardeii grasi, castravetii, morcovii, varza, ciupercile, spanacul, dovleceii, fasolea uscata sau proaspata, prunele, laptele, ardeiul iute si smântâna.
Bucătăria bosniacă este influențată atat de cea occidentală, cât și de cea orientală. Ca urmare a dominației turcești de aproape 500 de ani, mâncarea bosniacă este strâns legatâ de cea turcească, grecească și a altor culturi culinare otomane și mediteraneene. Datorită anilor de dominație austriacă, au apărut și câteva influențe central-europene. Sunt mari iubitori de carne roșie și lactate produse local.
Acasă la bosniaci
În timp ce străbatem această țară plină de farmec, nu putem să nu ne lăsăm fascinați de istoria sa bogată. Mai multe informatii detaliate gasiti in vloguri special dedicate Mostarului si capitalei, Sarajevo, pe care le veti gasi in descrierea acestui clip.
De la siturile istorice, cum ar fi Podul de piatra din Mostar, o capodoperă arhitecturală in stil otoman, la orașele vechi precum Sarajevo, trecutul și prezentul se întâlnesc într-o simbioză uimitoare.
Peisaje pitorești
Cu fiecare pas în această călătorie, descoperim peisaje spectaculoase. Munții din Bosnia și Herțegovina oferă priveliști uluitoare, iar râurile și lacurile par să fi fost pictate de mâna naturii. Aici, natura și cultura se împletesc într-un mod armonios.
Gastronomia bosniacă
Nu putem părăsi această călătorie fără să explorăm bogăția gusturilor locale. Bucătăria tradițională bosniacă ne atrage cu arome autentice, precum cevapi, burek, sarma, gulas, ajvar si dulciuri turcesti, dintre care nu lipseste Baklavaua si diferitele sortimente de rahat turcesc, dar am avut bucuria sa incerc si o prajitură mai modernă cu ciocolată, alune și mult fistic.
Fiecare masă este o călătorie culinară în inima tradiției balcanice.
Hai să vedem Diferenta dintre cevapi si micii românești!
Cevapcici este considerată parte din bucătăria Serbiei, Bosnei-Herzegovina, Croaţia, Muntenegru şi Slovenia. Sârbii cred că de la ei s-a răspândit şi în Albania, Macedonia, Bulgaria şi România.
Diferenţele sunt în primul rând la dimensiune. Cevapcicii sunt mult mai mici, cam la jumătatea unui mic românesc. Se serveşte de regulă o porţie de cinci sau zece bucăţi, intr-o lipie numita somun.
La cevapcici nu se foloseşte bicarbonatul, acesta dă un gust specific micilor. Tot ca o diferenţă este că la cevapcici se pune ceapă. Iar în loc de muştar, se consuma cu ceapă şi tot felul de sosuri speciale, cum ar fi kaimakul .
Dragii mei, aceasa a fost calatoria virtuală de astăzi! Sper ca v-a plăcut ce ați văzut si v-am convins să puneti si Bosnia si Hertegovina pe harta călătoriilor voastre de vacanță! Acum vă spun la revedere și vă aștept cu drag în vlogul următor! Abonați-vă la canalul meu si activati-vă notificările, iar Youtube vă anunță când postez noutăți. Ceea ce va urma destul de repede. Toate cele bune și ne auzim curând!