Cum obtinem in mod natural si sanatos Oua de Pasti vopsite in coji de ceapa si orez
Când vine vorba de vopsirea ouălor de Paști, lumea se împarte în două tabere: cei care preferă ouăle vopsite natural, cum făceau bunicii noștri și cei care preferă vopselurile moderne din comerț. Eu fac parte din prima categorie, așa că în fiecare an aleg variantele naturale pentru a vopsi ouăle pascale. Doar că anul acesta am zis să fie puțin diferite, așa că le-am vopsit cu coji de ceapă și orez. Pe internet am vazut ca in mod obisnuit, ouale gata fierte se vopsesc in pungute, sau pahare cu orez colorat cu colorant chimic. Eu am o alta metoda aici si v-o impartasesc si voua. Hai să vedem ce și cum!
P.S! Mâncarea bună merge cel mai bine cu călătorii faine. Așa că vă las aici colecția mea de vloguri de călătorie, ca inspirație pentru vacantele și city break-urile voastre. Acum vedem cum se sarbatoreste Pastele la greci, un popor cu profunda traditie ortodoxa. Ca să le găsiti APASATI AICI!
Oua de Paste vopsite in coji de ceapa si orez
Ingrediente
- Avem nevoie de oua albe, la temperatura camerei (eu am folosit 6). Daca le folosim reci, direct din frigider, riscul ca ele sa se crape la fiert este mai mare. De regula, in preajma Pastelui ouale albe din comert sunt cam rare, asa ca va las mai jos si modalitatea prin care putem albi coaja oualor maro. Dupa albire, ouale se pot vopsi natural exact asa cum fac eu in acest video.
- Mai avem nevoie de coji de ceapa, cat mai multe. Nu prea conteaza daca folosim ceapa galbena, sau ceapa rosie, deoarece pigmentul nu difera prea mult la final. Sau puteti folosi o combinatie din cele doua.
- Pe langa asta, avem nevoie si de putina apa si boabe de orez uscat, neclatite. Si tifon, sau ciorap fin de nylon si ceva ata.
Recomand si
Preparare
Mai jos aveți un material cu rețeta video, să vedeți cum se face. Vă aștept să vă abonați la canalul meu, dacă v-a plăcut și să-mi dați un like! Nu uitați să vă activați notificările (apăsați pe clopoțelul din dreapta), pentru a fi la curent cu toate postările mele video, în timp real!
- Intr-un vas am adaugat cojile de ceapa si am adaugat apa, apoi am lasat la fiert la foc mic cca 15 minute, cat sa se formeze colorantul natural, iar intre timp m-am ocupat de oua.
- Pentru inceput am spalat ouale cu apa calduta, ca sa le degresez si sa indepartam eventualele impuritati de pe coaja.
- Apoi, fiecare ou se uda bine in apa si imediat se tavaleste in vasul cu orez uscat, astfel incat sa se lipeasca de el cat mai multe boabe. Nu se vor lipi uniform, dar exact asta va face fiecare ou unic.
- Urmatorul pas este sa imbrac in tifon oul astfel obtinut si sa-l leg cu ata bine de tot, sa nu se desfaca la fiert. Tifonul meu este mai rar, asa ca l-am pus in doua, ca sa ma asigur ca nu pierd orezul la fiert.
- Am obtinut deja colorantul natural, asa ca acum am plonjat ouale pregatite de vopsit in apa fierbinte, ama daugat putina sare si am lasat la fiert inca 10 minute la foc mic. Am calculat 10 minute din momentul in care apa a inceput sa fiarba.
- Am lasat la racorit, apoi am scos ouale din apa fierbinte si le-am desfacut din legatura de tifon. Am desprins orezul, care acum este deja fiert si am obtinut un design foarte interesant pe fiecare ou. Daca doriti o culoare mai intensa pe oua, trebuie sa le lasati sa se raceasca bine de tot in apa in care au fiert. Asta poate dura chiar si 2 ore, in functie de marimea vasului si numarul de oua vopsite.
- Dupa ce s-au uscat bine pe servetel, ouale se ung cu putin ulei, pentru luciu.
Dragii mei, aceasta a fost reteta mea de astazi pentru voi. Sper ca v-a placut si ca o veti incerca si voi de sarbatori, caz in care va astept cu un like si impresii in comentarii! Acum va spun la revedere si va astept cu drag la reteta urmatoare. Abonati-va la canalul meu si activati-va notificarile, iar Youtube isi face treaba si va anunta cand postez noutati. Ceea ce va fi destul de repede. Toate cele bune si ne auzim curand!