De ce e faimos si cum se face un cozonac pufos cu nuca si stafide a la Sanda Marin
Numele Sandei Marin este de multă vreme asociat cu garanția succesului în bucătărie. Nu există gospodină care să fi încercat vreuna din rețetele ei și să nu-I fi reușit. Iar în ceea ce privește cozonacii săi, aceștia au devenit faimoși și peste hotare.
Am luat și eu rețeta ei pentru cozonacul pufos cu nucă, pe care l-am îmbogățit cu stafide și l-am adaptat la timpurile noastre moderne. Ce credeți? Mi-a reușit perfect! Am obținut cel mai pufos cozonac din câți am făcut vreodată, bine crescut și care se deface fâșii fâșiuțe, visul oricărui român. Hai să vedem ce și cum!
Alte rețete de cozonaci minunate:
P.S! Mâncarea bună merge cel mai bine cu călătorii faine. Așa că vă las aici colecția mea de vloguri de călătorie, ca inspirație pentru vacantele și city break-urile voastre. Ca să le găsiti APASATI AICI!
Cozonac Pufos cu nuca si stafide

Ingrediente
Pentru aluat
- 600 grame făină
- 250 ml lapte călduț
- 2 ouă întregi
- 2 gălbenușuri
- Coaja rasă de la 1 portocală bio
- 100 grame zahăr (eu am folosit zahăr pudră vanilat)
- 140 grame unt
- 1 pliculeț drojdie uscată (7 grame). Atenție: nu e nevoie de dizolvare în lapte, așa cum e menționat și pe plic)
- 1 fiolă esență de vanilie
Pentru umplutură
- 350 grame nucă măcinată
- 75 grame zahăr (de data asta folosesc zahăr brun)
- 2 albușuri
- 200 grame stafide
Pentru finisare
- 1 ou bătut
- Câteva linguri de ulei pentru uns aluatul și bolul său
- Nucă pentru decor
Preparare
Mai jos aveți un material cu rețeta video, să vedeți cum se face. Vă aștept să vă abonați la canalul meu, dacă v-a plăcut și să-mi dați un like! Nu uitați să vă activați notificările (apăsați pe clopoțelul din dreapta), pentru a fi la curent cu toate postările mele video, în timp real!
- Pentru început am cernut făina direct în bolul în care am preparat aluatul pentru cozonac. Scopul este să aerăm făina, astfel încât aluatul obținut să fie mai fin. Același effect de aerare se poate obține și într-un mod mai comod și modern, mixând făina într-un blender, sau robot cu lama în S pentru câteva minute.
- Apoi am adăugat în bol drojdia uscată (repet: nu e nevoie de dizolvare în prealabil în lapte și zahăr)
- A urmat în bol coaja de portocală bio rasă fin, zahărul, gălbenușurile, ouăle întregi, esența de vanilie și laptele călduț.
- Am pornit robotul planetar și l-am setat pe treapta 2 de frământare
- Pe măsură ce aluatul meu începea să prindă formă, i-am turnat treptat și untul topit și călduț
- Am lăsat robotul să frământe aluatul timp de 10 minute
- Am obținut un aluat fin, care a căzut ușor de pe cârligul robotului
- Am adăugat puțin ulei, ca să adun aluatul mai ușor în bol
- Apoi am uns un alt bol de sticla cu ulei, iar în acesta am răsturnat aluatul de cozonac proaspăt obținut
- Am format o bilă mare de aluat, pe care am uns-o cu ulei. Am acoperit bolul cu folie alimentară și am lăsat la dospit 2 ore, la loc ferit de curent și călduț. Adică pe masa, în fața ferestrei, în plină bătaie a soarelui.
- Între timp, m-am ocupat de umplutură: într-un bol am adăugat albușurile, le-am bătut bine cu furculița, apoi am adăugat nuca măcinată în tranșe, zahărul tot deodată și stafidele și am amestecat cu spatula. Am obținut o compoziție densă, pe care am lăsat-o deoparte până în momentul utilizării
- După ce aluatul meu a crescut, l-am răsturnat pe planșa de lucru înfăinată și l-am modelat puțin.
- Am pornit cuptorul să se preîncălzească la 180 grade
- L-am împărțit în două părți egale, pe care le-am modelat cu mâna sub formă de dreptunghiuri. Evident că se pot întinde și cu sucitorul.
- Peste aceste foi de aluat se repartizează compoziția de nucă și stafide, pe care am întins-o cât mai uniform cu lingura
- Am rulat strâns fiecare foaie, obținînd astfel două suluri de aluat, pe care le-am împletit ușor, obținând un cozonac frumos
- Am așezat cozonacul în tava tapetată cu hârtie de copt. Pentru că tava mea este cam mica pentru cantitățile acestea și riscam să curgă din tavă, am ales să mai fac un cozonac micuț pe lângă acesta mare
- Am uns apoi cozonacii cu out bătut
- Sanda Marin recomandă să băgăm imediat cozonacii la copt și să nu-I mai lăsăm la crescut în tavă, deoarece riscăm să se formeze goluri de aer între umplutura de cozonac și aluat.
- Așa am făcut și eu: am introdus cozonacii în cuptorul preîncălzit și i-am lăsat 20 minute la 200 grade. Apoi i-am acoperit cu hârtie de copt, am redus căldura la 180 grade încă aproximativ 25 minute.
- Dacă aveți cuptoare cu ventilație automată, țineți cont că ventilația crește temperatura în cuptor cu cca 20 grade, deci setați cuptorul la 180, respectiv la 160 grade.
- După ce s-au copt frumos cozonacii, i-am scos din cuptor și, fierbinți, i-am mai uns odată cu restul de ou bătut, apoi imediat am lipit miezul de nucă pe ei. Am reintrodus cozonacii în cuptor pt 2-5 minute, la 180 grade. Cozonacul mic a fost gata mai repede decât cel mare. Am preferat să adaug abia acum nuca de decor, ca să nu se ardă la copt și să nu fie inestetică.
- După ce și acest timp s-a scurs, am scos cozonacii din cuptor, i-am lăsat 5 minute în tavă, după care i-am scos și i-am lăsat să se răcească pe o parte, apoi pe cealaltă.
- I-am tăiat numai după răcirea completă. Nu sunt adepta sfâșierii cozonacilor fierbinți doar ca să demonstrăm cât sunt de pufoși! Asta se vede cu ochiul liber și în secțiunea cozonacului proaspăt, sau în textura feliei–exact așa cum vă arăt eu aici! Se vede clar cât este de elastic aluatul, de bine crescut, aerat și că se desface fâșii. Nu aș putea să-mi bat joc de atâta muncă devastând bietul cozonac și nici nu aș mai vedea rostul pentru care să mă străduiesc atîta ca să iasă frumos și rumenit. Din punctul meu de vedere, cea mai frumoasă și corectă prezentare o are un cozonac întreg, ori alături de feliile sale perfecte, bine definite și în care se vede modelul umpluturii ca un dans delicat—exact ca acest desert traditional!
Dragii mei, aceasta a fost rețeta mea de astăzi! Sper că v-a plăcut propunerea mea tradițională pentru momente speciale și că o veți încerca și voi cu prima ocazie, caz în care vă aștept cu un like și un comentariu. Acum vă spun la revedere și vă aștept la rețeta următoare! Abonați-vă la canalul meu și activați-vă notificările, ca să aflați primii când postez noutăți. Toate cele bune și ne auzim curând!