bauturi retete vegane

Cum se face lapte de orez in casa

lapte de orez

Pentru persoanele cu intoleranta la lactoza, si nu numai, vin acum cu o reteta noua si la fel de simpla ca mai toate retetele mele: lapte de orez preparat in casa.

N-o sa va mint spunandu-va ca laptele de orez se face la fel de rapid si usor ca laptele de migdale, de nuci sau cel de cocos! Mai dureaza putin, insa asta datorita timpilor de asteptare, ca greu nu deloc. Si nici vreun procedeu complex!

Reteta incepe cu o odihna, de fapt si de drept: hidratarea orezului. Am gasit in mai multe surse informatia conform careia orezul este cereala care absoarbe cantitatea cea mai mare de arsenic, asadar are nevoie de cateva ore bune de hidratare, chiar fermentare. In consecinta, eu spal orezul in multe ape, pana cand apa este limpede (nu tulbure), apoi il asez intr-un bol, torn peste el apa (apa depaseste cu un deget nivelul orezului) si adaug zeama de la 1/4 lamaie. Aceasta metoda asigura fermentarea (las orezul in aceasta apa toata noaptea). A doua zi dimineata scurg apa, mai clatesc orezul in 2-3 ape si gata: am orez mult mai curat! De acum poate fi folosit dupa plac. Si acelasi procedeu il urmez in cazul tutror cerealelor integrale, pseudocerealelor si leguminoaselor.

lapte de orez 1

Cum se face lapte de orez in casa

  • 100 grame orez hidratat (fermentat dupa procedeul de mai sus)
  • 1300 ml apa
  • indulcitor natural dupa gust
  • 1 pastaie vanilie (scortisoara (optional))

Mod de preparare

  1. Orezul hidratat (fermentat) dupa procedeul explicat mai sus se pune la fiert in apa mentionata in reteta
  2. Se fierbe orezul, pana se inmoaie bine
  3. Se ia orezul cu apa de pe foc si se lasa la racorit
  4. Se transfera totul in vasul blenderului, se adauga indulcitorul si aromele alese (optional) si se mixeaza cateva secunde
  5. Compozitia rezultata se strecoara printr-o sita deasa, tifon impaturit de mai multe ori sau chiar un sac special pentru strecurat laptele vegetal. Pulpa de orez ramasa n-o aruncati, ea se poate folosi la prepararea unei budinci de orez, de exemplu!
  6. Laptele de orez obtinut se toarna in sticle si se pastreaza la rece pana in momentul servirii

Extrasfat: mie personal mi se pare mult mai gustos daca ii adaug si arome (vanilie, scortisoara, cardamom, cuisoare, cacao, etc).

Daca va place reteta mea, Lapte de orez , nu ezitati  sa-mi lasati un comentariu pe blog. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc! 

S-ar putea să-ți placă și...

29 de comentarii

  1. Puiu spune:

    Buna ziua,
    Am vazut materialul despre laptele de orez si totul imi place pana la un punct.
    Eu am un aparat de facut lapte din soia. Pot dupa ritualul de spalare si odihna
    sa-l pun in aparatul de lapte la fiert si blenduit?

    1. Buna ziua! Nu cunosc aceste aparate de facut lapte vegetal (stiu de existenta lor, dar nu le-am testat) si nu stiu cum se comporta.

      1. Raluca spune:

        Va mulțumesc!

        1. Multumesc si eu pentru apreciere!

      2. Astacioaie Claudia spune:

        Am facut si eu acest lapte de orez dar cand am ajuns la punctul de strecurare nu mi.a mai ramas nici o pulpa de orez strecurandul prin diverse tifoane si strecuratori,are un aspect grosut si ma gandesc sa ii mai pun apa deoarece eu vreau sa il folosesc la creme de prajituri si nu stiu daca este bine facut,astept un raspuns ce trebuie sa ii fac sau cum trebuia sa iasa,multumesc.

        1. Bună seara! Nu este nicio problema dacă s-a blenduit cu totul, caz în care e normal să-și schimbe consistența și să devină mai dens. Pentru diluare, trebuie amestecat cu apă și încălzit pe foc. Apa se adaugă treptat și se amestecă des, până ajunge la consistența dorită. Arenție: fiind lapte de orez, cremele se vor îngroșa mai repede decât cele făcute cu lapte de vacă.

  2. Ioana spune:

    Cat lapte iese in final? La mine la fiert s-a evaporat o buna parte si am rămas dupa strecurate cu putin lichid de textura grosuta si lipicioasa. Poate trebuia sa mai adaug apa. L-am facut din orez integral si a fiert mai mult. Oare nu se poate face si fara fierbere?Multumesc mult

    1. Buna! Da, ar fi trebuit sa mai adaugi apa. De fapt, totul se dilueaza dupa gust. sa stii ca laptele de orez nu are un gust pronuntat, e mai „light”, sa zic asa. Nu as recomanda lapte din orez crud, in primul rand pentru ca nici orezul nu se consuma crud. Enumite enzime nu se activeaza decat prin fierberea cerealelor si pseudocerealelor, de aceea ele nu se consuma in varianta nepreparate termic. Nu sunt potrivite alimentatiei raw-vegan.

      1. Ioana spune:

        Multumesc mult. Voi mai încerca o data.

  3. Bianca spune:

    Cele 100 de grame de orez sunt cântărite înainte sau după hidratare?

    1. inainte

  4. Sarbu Anamaria spune:

    Prima varianta de lapte din orez pe care am găsit o și pe care o voi încerca. Sper sa mi iasă. Este foarte bine explicata și mi urez succes.

    1. Multumesc pentru apreciere! Eu zic ca va iesi bine, si mie mi-a iesit intotdeauna perfect!

  5. Calapareanu Ion spune:

    Ce pot face dacă nu am blender , am storcator.Mulțumesc

    1. Nici mixer de mana nu aveti? Nu stiu daca la strocator se poate face.

  6. Carmina spune:

    Ce fel de orez se poate folosi, pt ca stim cu totii ca orezul alb nu este sanatos deloc, deoarece cortexul care i a fost indepartat era cel mai valoros. Multumesc.

    1. De care doresti si consideri ca e cel mai sanatos pentru tine si cei dragi.

  7. Ela spune:

    Cum se face budinca din restul ramas?
    Multumesc?

    1. Se fierbe putin cu laptele preferat si condimente la alegere, pana se ingroasa. Se pot adauga apoi fructe uscate/confiate, gem, ciocolata, etc

  8. mihaela matei spune:

    Acest lapte de orez este cumva ”mucilagiul” din timpurile noastre? (ale celor nascuti mai devreme!)

    1. Din pacate, nu am auzit pana acum de asa ceva…nu stiu sa va raspund

  9. nico spune:

    Saryt mana!!! Reteta este fenomenala!!! O parte din pulpa o amesctec cu laptele rezultat si il consum ca atare fara adaos de arome… Am probleme cu hiperaciditatea stomacala… Nu numai ca este un pansament extraordinar ci si medicament in adevaratul sens al cuvantului… Adica pe timp indelungat vindeca…. Chapeau!!!

    1. Ma bucur tare mult sa aud ca e atat de bine tolerat! Multa sanatate!

  10. Dan spune:

    Salutare! Am urmărit toți pași, iar la final din tifonul împăturit de 4 ori nu mi-a rămas pulpa de orez. Am blenduit prea mult?
    Mulțumesc de rețetă!

    1. Bună! Probabil că da, dar nu e problema. A ieșit un lapte mai gros, care e posibil să devină mai dens după păstrarea la rece. În caz că se întâmplă acest lucru, îl încălzești puțin, eventual mai merge puțin diluat cu apă.

  11. Gabriela Dumbrava spune:

    Bună. Am o gastrita urata și trebuie sa mănânc multe luni de regim. Am sa încerc reteta prezentata. Dar îmi spui din ce motiv trebuie fermentat orezul? Mulțumesc.

    1. Buna! Este recomandat ca toate leguminoasele sa aiba parte de acest „tratament”, pentru ca ajuta digestia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.