fara nuci retete vegane Salate

Salata de orez rosu cu legume

Daca va intrebati ce mananca un om mereu pe fuga si in constanta criza de timp (adica eu), ei bine, sa stiti ca rabdarea si creativitatea ii sunt mereu puse la incercare! Pentru ca mai mereu ajung acasa tarziu si franta de oboseala, mintea mea cauta de pe drum solutii de pus pe masa repede. Si sa fie si gustoase…si sanatoase..si echilibrate…si de toate! Trebuie sa va spun ca am fost prevazatoare inca de aseara, cand am lasat orezul la hidratat (cititi aici despre importanta hidratarii cerealelor, leguminoaselor si pseudocerealelor), gandindu-ma clar ca voi face ceva cu el. Ideea era sa fie gata pregatit de fiert cand urma sa ajung acasa. De aici si pana la salata de ore rosu cu legume n-a mai fost decat un pas. Ce-a iesit, va invit pe voi sa judecati!

Salata de orez rosu cu legume

salata de orez rosu cu legume1

Ingrediente Salata de orez rosu cu legume:

  • 1 cana orez rosu
  • 1 dovlecel mediu
  • 3 fire ceapa verde
  • 1 morcov mic
  • 2-3 fire cimbrisor proaspat (optional)
  • cateva fire lastari de ceapa (optional)
  • 1 fir busuioc
  • 2 linguri ulei de masline extravirgin
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • sare, piper, chilli dupa gust

Mod de preparare Salata de orez rosu cu legume:

  1. Orezul negru se spala foarte bine in 4-5 ape si se lasa la hidratat cca 8 ore intr-o cantitate dubla de apa cu 2-3 linguri zeama de lamaie (eu am lasat peste noapte). Obs. daca nu aveti timp la dispozitie, sariti peste acest pas si treceti la urmatorul.
  2. Se pune orezul la fiert in apa cu lamaie in care s-a hidratat si se fierbe pana se inmoaie.
  3. Dupa fierbere, se scurge orezul si se aseaza intr-un bol.
  4. Se curata ceapa verde, se spala si se sterge cu un servetel. Se taie rondele.
  5. Dovlecelul se spala si se sterge cu servetelul. Se taie cateva fasii foarte fine pe lung cu ajutorul mandolinei de curatat coaja legumelor. Se pun deoparte (aproximativ 1/4 din dovlecel se taie pe lung in fasii late).
  6. Restul dovlecelului se taie marunt si se lasa deoparte.
  7. Se incinge 1 lingura ulei de masline si se adauga ceapa in tigaie. Se lasa pe foc cca 2 minute, pana se inmoaie putin ceapa.
  8. Se adauga dovlecelul maruntit si se amesteca pe foc inca 2-3 minute, dupa care se adauga si orezul fiert si scurs bine.
  9. Se omogenizeaza si se mai tine pe foc inca 2-3 minute.
  10. Se potriveste de sare, piper, chilli. Se lasa la racorit.
  11. Fasiile de dovlecel se pot folosi crude sau se pot tine 2 minute la abur, ori pe grill (eu am preferat sa le pastrez crude de data asta)
  12. Se aseaza cu lingurita putin orez pe fiecare fasie de dovlecel, dupa care se ruleaza cu grija. In final se vor obtine niste rulouri frumoase si delicate de dovlecel cu orez.
  13. Se aseaza rulourile cu grija pe farfurie, dupa care se prepara un dressing din uleiul de masline ramas, zeama de lamaie, putina sare si cativa lastari de ceapa tocati.
  14. Se toarna usor acest sos peste rulouri.
  15. Se decoreaza cu cimbrisor,busuioc, lastari de ceapa, rondele de ceapa verde si se serveste alaturi de putin morcov ras si stropit cu acelasi sos.

Pofta buna!

salata de orez rosu cu legume 00

S-ar putea să-ți placă și...

3 comentarii

  1. Nu am pregatit niciodata orez rosu. Mi-ai dat o sugestie buna cu reteta asta 😉
    In alta ordine de idei… arata super bine salata ta 🙂

    1. multumesc tare mult, Claudia! Orezul rosu e foarte bun, dar tot mai mult imi place cel negru.In privinta aspectului..am vrut sa ma rasfat putin 🙂

  2. […] orezul este foarte iubit si apreciat d etoata lumea. Indiferent daca vorbim despre orezul alb, rosu, salbatic sau negru. Fiecare dintre ele are aroma si farmecul sau specific. Ba chiar si legenda […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.