aperitive Salate

MUHHAMARA PASTĂ DE ARDEI COPȚI CU NUCĂ

Muhhamara-pasta de ardei copt cu nuca in stil libanez

Muhhamara este o pastă (pate, cremă, etc) delicioasă făcută din ardei roșii copți și nucă măcinată. Rețeta este originară din Siria, Aleppo, dar este foarte cunoscută în toată lumea arabă și nu numai.

Există mai multe variante a acestei creme : unele au și alune în compoziție, la altele am întâlnit și ceva susan, etc. Cert este că ingredientele secundare variază puțin. Însă cele principale (două la număr) au rămas identice. Adică ardeiul roșu copt și nuca măcinată.

De aici, cerul este limita pentru adaptări: puneți sau nu ardei iute, turmeric (destul de puțin adăugat, totuși), chimion, etc.

Muhhamara-pasta de ardei copt cu nuca in stil libanez 2

Chimion vs Chimen

Pentru că a venit vorba de chimion. o mai spun odată și aici: chimionul nu este același lucru cu chimenul!

Semințete de chimen se aseamănă la gust cu semințele de mărar, chiar puternic. Chimenul este foarte cunoscut și utilizat cu precădere în bucătăria vest-europeană (de ex, Supa de Chimen, atât de cunoscută și la noi)

Chimionul este un condiment care se găsește foarte mult în bucătăria arăbească (aș zice eu că este un simbol al bucătăriei acesteia). Este tot puternic aromatizat, dar foaaarte diferit de…mărarul nostru! Ca să vă faceți o idee, chimionul este utilizat în Falafel, de exemplu.

Mie personal nu prea îmi place chimionul (cu toată jena, îmi pare că miroase a transpirație umană…si gustul e tare ciudat pt papilele mele). Așa că îl folosesc foarte rar spre deloc, cu parcimonie. Și mereu reușesc să-l ascund bine între alte condimente, care să-l acopere.

Melasa de rodie

Unul dintre ingredientele secundare decisive pentru aroma subtilă este melasa de rodie. Cum nu am găsit exact acest produs, eu m-am orientat spre concentratul de rodie, cumpărat de la raionul cu produse turcești din Mega. Se găsește și la Carrefour, sau alte marketuri mai mari, care au si raion Turcesc.

O altă variantă ar fi să cumpărați suc de rodii (ori să le stroarceți voi în storcătorul cu ax melcat) și ulterior să-l fierbeți cu zahăr până ajunge la consistența unei melase.

Bineînțeles, dacă nu vă e la îndemână nici această variantă, puteți oricând înlocui cu puțină miere sau melasă din trestie de zahăr. Oricum, este vorba de o cantitate mică.

Servire

Muhammara poate fi servită ca o gustare de sine stătătoare, cu  lipii proaspete sau pâine prăjită fierbinte (alegere perfectă pentru post) sau lângă orice tip de friptură.

Pe lângă pâinea prăjită sau lipii, eu aduc la masă și bastonașe din legume (ardei gras, castravete, morcov).

Muhhamara pasta de ardei copți cu nucă

Muhhamara-pasta de ardei copt cu nuca in stil libanez 2

Ingrediente:

  • 3 ardei mari roșii copți (sau ardei kapia copți)
  • 250 grame nucă măcinată (se poate folosi crudă sau prăjită ușor, într-o tigaie  de teflon, fără ulei, sau în cuptor)
  • 25-30 grame pesmet (sau după preferință)
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • zeamă de lămâie
  • sare
  • chili
  • piper
  • 2 căței de usturoi sau puțină pudră de usturoi (eu am folosit pudră)
  • 2 linguri melasă de rodie

Preparare:

  1. Ardeii copți se scurg bine într-o sită, se rup bucăți și se așază în vasul robotului de bucătărie
  2. Se adaugă restul de ingrediente și se mixează 1 minut, sau până se obține un sos fin
  3. Se ajustează gustul (se potrivește de sare, lămâie, chili, etc)
  4. Dacă doriți să obțineți o consistență mai densă, mai adăugați puțin pesmet, dar trebuie să țineți cont că rezultatul final ar trebui să arate mai mult a sos (dip) decât pastă groasă.
  5. Se poate servi imediat, alături de fripturi, lipii calde, pâine prăjită, etc.
  6. Alternativ, se poate păstra la rece, în recipiente de sticlă închise ermetic , până la 1 săptămână(la rece se mai întărește puțin)

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.