Fara gluten fara nuci fursecuri

Biscuiti cu faina de orez

biscuiti cu faina de orez

Nu stiu ce relatie aveti voi cu faina de orez, sau produsele de panificatie si patiserie fara gluten, dar eu una recurg des la ele. Iar faina de orez, in special, se numara printre ingredientele obligatorii din bucataria mea, pe langa o gama decenta de tarate, fainuri integrale, fulgi si cereale integrale. De fapt, aceasta reprezinta mica mea comoara, pe care o valorific cat de mult pot. Faina de orez (ca si multe alte tipuri de faina) se poate prepara in propria casuta, cu ajutorul unei rasnite de cafea. Eu asa fac, insa, cand sunt in criza de timp, o mai si cumpar cand ma nimeresc in magazinele naturiste. Nu este nici foarte scumpa, nici greu de procurat, iar beneficiul este notabil.

Despre acesti biscuiti cu faina de orez de azi nu pot spune decat ca sunt perfecti pentru persoanele cu intoleranta la gluten (si nu numai) si copii. De fapt, pentru ei am si pregatit aceasta reteta, pe care am incropit-o repejor cam cu ce aveam la indemana. Veti observa din poze si explicatii, ca am folosit un sac a poche pentru formarea lor, sperand sa si ramana aceasta forma frumoasa. Insa n-a fost sa fie asa, si socoteala din bucatarie nu s-a potrivit cu cea din cuptor :)) Totusi, m-am ales cu niste biscuiti fragezi si rotunjori, numai buni de savurat.  Incercati-i si voi si va astept cu parerile!

Biscuiti cu faina de orez

Biscuiti cu faina de orez

Ingrediente Biscuiti cu faina de orez:

  • 2 oua
  • 1/2 plic praf de copt
  • 50 grame pudra arrowroot (este un amidon fara gluten; se poate inlocui si cu pudra de tapioca)
  • 400 grame faina integrala de orez
  • 2 linguri zahar de trestie
  • 1 lingura zahar alb
  • 2 linguri smantana
  • 100 grame unt la temperatura camerei

Mod de preparare Biscuiti cu faina de orez:

  1. Se sparg ouale si se aseaza intr-un bol.
  2. Se adauga smantana, untul topit si zaharul si se amesteca bine, cu ajutorul unui tel.
  3. Se incorporeaza praful de copt si faina de orez, putin cate putin, pana se obtine o compozitie cremoasa si densa.
  4. Se pune aluatul intr-un sac a poche si se formeaza biscuitii direct intr-o tava tapetata cu hartie de copt (desi am cautat o gramada, n-am mai gasit hartie de copt maro de buna calitate, asa ca n-am avut incotro si am luat alba)
  5. Se introduce tava in cuptorul preincalzit si se coc biscuitii la foc mic, pana cand trec testul scobitorii.
  6. Se lasa la racit in tava, dupa care se transfera pe un platou, se pudreaza cu zahar vanilat (optional) si se servesc. Eventual, se pot pastra in cutiute de tabla inchise ermetic (la mine n-a mai fost cazul :))

Pofta buna!

Extrasfat: daca alegeti sa utilizati amidon obisnuit in reteta (nu e obligatoriu, totusi), atunci biscuitii vor contine si gluten, deci nu mai pot fi dati celiacilor.

biscuiti cu faina de orez

Biscuiti cu faina de orez

 

Daca va plac acesti biscuiti cu faina de orez, nu ezitati sa le acordati 5 stelute in chenarul de mai jos si sa-mi lasati un comentariu pe blog. Comentariile voastre nu se sterg, sunt puncte de reper si surse de informare pentru noii vizitatori. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

S-ar putea să-ți placă și...

14 comentarii

  1. […] nici nu mai este nevoie sa alerg printre rafturi dupa faina de orez (asta e mai cunoscuta), sa ma intalnesc cu priviri uimite cand intreb „dar faina de linte nu […]

  2. malaet geanina spune:

    Cu ce putem inlocui smantana..?

  3. andrea spune:

    Cu ce pot inlocui lactatele? Amidonul de porumb de la dr Oetker nu e ok? Stii sigur ca contine gluten? Merci. As vrea sa incerc reteta, dar fara lactate…

    1. Bună! Poți folosi lactate vegetale, de cocos,caju,migdale,etc. Nu cunosc amidonul de la de. Oetker, nu știu dacă nu cumva are urme de alte produse cu gluten, eventual consulta eticheta. În mod normal, amidonul de porumb nu conține gluten, dar nu știu în ce măsură firma producătoare își asumă necontaminarea produselor.

  4. andreea spune:

    Porumbul este gluten free. De ce ar avea amidonul de porumb gluten? Eu nu il folosesc ca nu imi place… prefer tapioca. Dar ca idee… nu cred ca este vreo problema in a folosi amidon de porumb pentru cei cu intoleranta la gluten.

    1. problema provine din faptul ca glutenul de porumb poate prezenta urme de gluten, daca fabricile producatoare nu au linii de productie diferite; am explicat asta si intr-un comentariu precedent la aceasta reteta

  5. A. spune:

    buna ziua, imi puteti spune va rog daca in loc de unt putem folosi ghee? Multumesc!

    1. buna ziua, eu nu am incercat…dar banuiesc ca da

  6. Păcurar Mariana spune:

    La preparare nu văd cum ai folosit untul

    1. specificatia apare la pasul 2: „Se adauga smantana, untul topit si zaharul si se amesteca bine, cu ajutorul unui tel.”

  7. […] arăbească , Muhalabieh pe numele său, se prepară în mod tradițional cu făină de orez. Consistența este una foarte fină și îmbină aromele delicate de trandafiri cu verdele minunat […]

  8. […] biscuiti fragezi cu branza de vaci, biscuiti vegani, biscuiti cu ovaz (de nenumarate feluri), biscuiti cu faina de orez, biscuiti sarati, crackers, etc. Nici nu-mi mai aduc exact aminte cate ture de […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.