conserve dulceturi

Peltea de soc cu portocale

Peltea de soc cu portocale
 Sirop de soc am facut si anul trecut si m-a incantat peste masura , dar mi-am dorit sa incerc si altceva, mai deosebit, mai ales pentru ca socul este o floare speciala, care imi parfumeaza gradina in fiecare dimineata. Nu trece an fara ca eu sa pregatesc macar cateva sticlute cu sirop de soc, un borcan maaare de socata fara drojdie si jeleu de zmeura din gradina cu soc. Vazusem la un magazin niste borcanase dragute umplute cu marmelada de soc cu portocala, dar negasind nicaieri reteta, m-am hotarat s-o prepar dupa capul meu.  Nu mi-a iesit marmelada, dar m-am ales cu o minunatie de peltea de soc cu portocale!

Peltea de soc cu portocale

Peltea de soc cu portocale

Peltea de soc cu portocale

  • -1 l apa
  • -1 kg zahar
  • -500 gr. portocale
  • -muuuulte flori de soc

 Mod de preparare Peltea de soc cu portocale

  1. Am preparat un sirop gros de tot din apa, zahar si zeama de la 1 portocala (se pun toate la fiert, la foc mic si se fierb pana cand lichidul scade la 1/3. De asemenea, are o consistenta mai vascoasa, iar daca este luata si prinsa cu degetele, are tendinta de a forma coarde elastice)
  2. Dupa ce acesta a fost gata, am oprit focul si am adaugat tot restul de portocale taiete felii si stoarse putin (netratate; daca folositi portocale cu coaja tratata chimic, eliminati coaja) si florile de soc.
  3. Am lasat la macerat 24 ore, amestecand din cand in cand compozitia.
  4. In final am strecurat si am pus pelteaua in borcane sterilizate, spalate si uscate, le-am introdus la cuptor pana cand s-au incins, apoi am pus capacul si am rasturnat borcanele cu fundul in sus (le-am lasat asa cca 30 min) ca sa se formeze vidul.

Nu-i asa ca e simplu? Nu mai vorbesc de parfumul extraordinar pe care l-am inchis in borcanasele mele!

Pofta buna!!

Peltea de soc cu portocale

Daca va place aceasta peltea de soc cu portocale, nu ezitati sa-i acordati 5 stelute in chenarul de mai jos si sa-mi lasati un comentariu pe blog. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti reteta pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

S-ar putea să-ți placă și...

19 comentarii

  1. Mihaela spune:

    Minunata reteta, de cand incercam sa gasesc o reteta buna cu flori de soc…imi aduce aminte de copilarie 🙂

    1. adnia spune:

      multumesc, Mihaela! poate o sa-ti placa si reteta siropului de soc, pe care o voi posta cat de curand!

  2. DiaMar-bucataria galbena spune:

    M-a adus aici mirosul imbietor care s-a raspandit din bucatarioara ta.Pupici!

    1. adnia spune:

      daaaaaa, parfumul e imbatator, dar si gustul e divin, sa stii! te pup!

  3. Cred ca este delicios!! O saptamana minunata!

    1. adnia spune:

      da, e minunata!o saptamana buna si tie!

  4. sigur e grozava combinatia! pup

    1. adnia spune:

      asa este, pe mine una m-a cucerit!

  5. Extraordinara combinatia, minunata pe asa vreme ;))

    1. adnia spune:

      multumesc, Alice! asa ma gandeam si eu , ca e o combinatie reusita!

  6. Dia Daria spune:

    sa stii ca da, Timi! incearc-o si sigur n-o sa-ti para rau!

  7. Cred ca e super buna!!!

  8. Rita Oarga spune:

    Super combinatie! Portocala ajuta si la culoarea peltelei. Pupic!

  9. […] minunat! Nu-l pot rata, mai ales ca am socul chiar in curte, asa ca, pe langa siropul de soc si pelteaua de soc cu portocale care sunt nelipsite din camara in fiecare an, fac si […]

  10. Andra spune:

    Totusi eu ori n-am inteles, ori nu e explicat bine. Ai facut un sirop gros apoi ai pus restul de portocale si zeama lor, plus florile la macerat ptr. 24 de ore … le-ai strecurat si ai pus totul in borcane ????? Dar majoritatea zaharului a ramas pe flori si cojile de portocala, si cum crezi ca o sa stea mai mult timp. Daca nu ai mai fiert inca o data, cum crezi ca sucul crud de la potocale nu influenteaza procesul de fermentare ???
    Niste poze cu borcanele in care ai facut ar da mai multa credibilitate.
    Nu este o critica ci intrebari la care te rog sa raspunzi. Fac dulceturi de 30 de ani dar nu am mai auzit de asa ceva. Ma intereseaza durata si modul de pastrare. Multumesc.

    1. ai citit bine! exact asa le-am facut! de fapt, este un sirop mai gros…in acelasi mod fac si siropul de soc si niciodata nu am intampinat probleme. Nici eu nu auzisem de multe retete pana sa ma apuc de blogul acesta, dar in timp le-am incercat si nu am mai fost atat de reticenta.

  11. […] Laura Sava face jeleul cu suc de mere (probabil stors bine fără a decoji merele) Savoare de crin folosește zahăr gelifiant și anason Iuliana Florentina are o minunată rețetă de dulceață din flori de soc iar Dia Daria o peltea cu flori de soc și portocale […]

  12. […] soc și fenicul, margaritas de mango cu soc, dulceață din flori de soc, jeleu din flori de soc, peltea de soc cu portocale, plăcintă de rubarbă și flori de soc, tort cu căpșune și flori de soc, sos de agrișe, […]

  13. […] Apoi am cercetat mai cu atenție și micul magazin de produse alimentare scandinave, care se află la parter, după ce ieși din zona caselor de marcat. Acolo am văzut prima dată jeleu de soc cu portocale. Și așa am ajuns să-l prepar și eu (îl găsiți aici). […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.