articole nutritie

Cele mai recomandate vase de gatit

Photo credit: http://www.bucatariaeco.ro/pentru-gatit/oale-ceramica-pentru-copt/oala-ceramica-rotunda-pentru-copt-2,4L

Din ce in ce mai mult, in ultima vreme am inceput sa acordam parca mai multa atentie vaselor de gatit si a ustensilelor pe care le folosim zilnic in bucatarie. Si asta este un lucru bun, inseamna ca ne preocupa sanatatea noastra si a celor dragi, ca ne dorim s-o protejam cat mai mult posibil, incercam sa ne oferim o hrana cat mai sanatoasa si totodata, sa ne crestem calitatea vietii! Dar cum se descurca omul modern in hatisurile ofertelor de tot soiul din industria electrocasnicelor, a recipientelor si a tuturor instrumentelor de gatit? Uneori ma ia si pe mine valtoarea ofertelor si modelelor, e greu sa rezisti tentatiei de forme, culori si texturi atat de variate, dar incerc sa nu le cad in capcana… Pentru a va fi mai usor in aceasta goana si ca alegerile voastre sa fie facute in cunostinta de cauza, am pregatit un mic ghid al celor mai recomandate vase de gatit, in redactarea caruia m-am inspirat din mai multe surse, pe care le veti gasi la finalul articolului.

Cele mai recomandate vase de gatit

Asa cum stiti, o alimentatie sanatoasa nu se bazeaza doar pe alegerea unor alimente naturale, integrale pe care sa le pregatim in diverse moduri pentru a le consuma (si aici se recomanda gatitul cat mai simplu), ci si pe alegerea corecta a vaselor de calitate ridicata in care le preparam termic.

Ce inseamna vase de calitate?

Vasele de gatit de calitate nu trebuie sa aiba in componenta lor aluminiul. Acesta este un metal foarte utilizat de producatorii de vase pentru gatit deoarece conduce caldura in mod eficient si uniform, dar totodata se pare ca este responsabil pentru aparitia unor afectiuni grave, inclusiv cele de ordin neurologic (cea mai cunoscuta afectiune fiind boala Alzheimer). Conform listei Departamentului de Sanatate al SUA, aluminiul este inclus printre cele mai nocive 200 substante toxice!

Pe piata exista si vase de gatit din aluminiu acoperite cu unstrat foarte subtire de teflon, care ar impiedica particulele de aluminiu sa intre in mancare, dar e nevoie de foarte mare atentie, pentru ca acestea sa nu prezinte nici cea mai mica zgarietura, caz in care devin bune de aruncat la cos!

Insa, e bine de stiut ca si in privinta acestor vase exista deja numeroase controverse, numeroase studii facand legatura intre acest teflon si aparitiva diverselor forme de cancer. Motivul este atat utilizarea acidului perfluorooctanoic ( mai cunoscut sub forma PFOA) cat si a cadmiului si plumbului in compozitia lor. Exista chiar dovezi ca Agentia de Protectie a Mediului din SUA a introdus deja PFOA pe lista substantelor periculoase si a cerut companiilor ca pana in 2015, acestea sa inlocuiasca PFOA cu alte materiale. Asadar, cea mai buna varianta de alegere a unor astfel de vase este optiunea pentru vasele pe care este inscriptionata insigna PFOA Free.

De asemenea, de evitat sunt si vasele din cupru. Este adevarat ca acest metal este necesar în alimentaţia umană, limita maximă fiind de 10 miligrame zilnic, insa o cantitate mare de cupru poate ieşi din vasul de gătit sub influenţa căldurii. Se ştie că alimentele cu aciditate ridicată favorizează absorbţia cuprului. Aşadar, există riscul intoxicării.

Care sunt, asadar, cele mai recomandate vase de gatit?

  • Vasele de lut: Nu reactioneaza în contact cu alimentele şi emit o căldură eficientă pentru gătit. Rezistă la temperaturi mari şi nu doar la cuptor. Pe piata, există chiar si vase groase care se pretează inclusiv la foc deschis. Vasul se încălzeşte uşor şi nu reprezintă nici un pericol pentru alimentele gătite.
  • Vasele de ceramica: Ceramica este un material potrivit atat pentru tigai, cat si pentru vase mari utilizate in cuptor. Se pot utiliza in siguranta atat vasele integrale din ceramica, cat si cele captusite cu ceramica in strat gros.
  • Vasele de sticla (inclusiv sticla termorezistenta): sticla este considerata cel mai bun material pentru pastrarea alimentelor. De asemenea,  este extrem de bună pentru gătitul la cuptor. Sticla termorezistenta (yena) este un material inert, ceea ce înseamnă că nu va interacţiona cu alimentele, nici chiar cu cele acide.
  • Vasele din fonta: sunt foarte rezistente, rețin căldura și o distribuie uniform, rezistă foarte bine la călduri înalte (sunt la fel de bune și în cuptor și pe aragaz),iar în timp,datorita utilizarii, dezvolta o suprafață non-aderentă care este mai durabilă decât cea de teflon.
  • Vasele emailate: Emailul este antibacterian, complet inert (daca este intact), indiferent de temperatura la care se gateste, nu retine resturi alimentare sau mirosuri. Totusi, la cea mai mica zgarietura, trebuiesc aruncate!
  • Vasele din otel inoxidabil: Inoxul este stabil la temperaturi ridicate si nu elibereaza substante nocive in alimete. La achizitionarea unui astfel de vas, trebuie sa fim atenti ca acesta sa nu aiba in interior elemente care sustin coada vasului si care, de obicei, sunt confectionate din aluminiu.
  • Wok-ul: permite amestecarea uniforma a carnii, a pestelui, a legumelor, reducand la minimum cantitatea de ulei folosita. Alimentele se prepara intr-un timp scurt si astfel isi mentin proprietatile nutritive.

Surse:

http://www.csid.ro/health/sanatate/vase-bune-vs-vase-periculoase-topul-celor-mai-bune-vase-de-gatit-11270521/

http://diversificare.ro/stiati-ca/2012/03/in-ce-vase-gatim-pentru-bebelusi-si-copii/

Foto: http://www.bucatariaeco.ro/pentru-gatit/oale-ceramica-pentru-copt/oala-ceramica-rotunda-pentru-copt-2,4L

S-ar putea să-ți placă și...

2 comentarii

  1. Mulțumesc Daria, de-ar citi cât mai mulți care nu prea pun bază pe modul cum gătesc și ce pun in cratiță

    1. Adnia spune:

      eu sper ca aceste informatii sa ajunga la cat mai multi oameni care au nevoie de ele!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.