retete vegetariene Salate

Salată bulgărească Shopska

Salata bulgareasca Shopska

Am promis că revin din vacanță cu rețete specifice bulgărești și asta vreau să vă aduc acum. Cea mai cunoscută dintre ele, dar și cea mai potrivită pentru vară, este  această  Salată bulgărească Shopska. Este un preparat rece, specific bulgarilor, dar nu numai. Este cunoscută în toată Peninsula Balcanică și Europa Centrală.

O altă rețetă bulgărească foarte cunoscută este și Supa rece de castraveți, Tarator. Click pe poză pentru rețetă!

Și, dacă tot a venit vorba de vacanța noastră, să vă povestesc puțin despre ea!

Am călătorit la Balcic, Bulgaria, pentru un sejur liniștit la mare. Nu ne-am rezumat doar la programul de plajă, ci am și (re)vizitat câteva locuri dragi nouă, și pe care nu le mai vazusem de ceva ani. În vlogul acesta veti vedea imagini din Balcic, Kranevo + Nisipurile de Aur (zona de plaja) Cap Kaliakra, Tyulenovo si Nessebar, exact în această ordine.

Puțină istorie a Salatei Bulgărești

Deși numele salatei vine de la regiunea Șopluk, ea a fost inventată, de fapt, în anii ’60, cu scopul de a promova turismul bulgăresc. Pe atunci s-au mai inventat și alte salate, cum ar fi salata Dobrogeană, Salata Macedoneană sau Salata Tracă. Numele lor sonore erau menite să stârnească interesul turiștilor vestici, care se aflau în zonă.

Dintre toate acestea numai salata Bulgărească a rezistat în timp. Acum este servită la toate restaurantele și terasele bulgărești și nu numai. Se pregătește foarte rapid din legume proaspete și brânză telemea, sau feta. Putem spune că este foarte asemănătoare cu Salata Grecească. Lucrul acesta e și normal, de alfel, având în vedere alăturarea geografică a celor două țări.

Variante de preparare și prezentare a acestei salate

Bineînțeles că, în timp, au apărut și multiple variante ale Salatei Bulgărești! În mod clasic, ea se prepară cu roșii, castraveți, pătrunjel, ceapă și ardei gras proaspăt, toate servite cu telemea dată pe răzătoare. Pe alocuri, ardeiul proaspăt a fost înlocuit cu cel copt, sau chiar se face un amestec din ardei copt și proaspăt.

De asemenea, unele variante conțin și șuncă și ouă fierte tari feliate. În mod tradițional, legumele se taie cuburi, dar în ultima vreme am văzut și alte moduri de feliere.

Brânza a suferit și ea modificări de textură și aspect: deși, de regulă, se servește dată pe răzătoarea cu ochiuri mari, deasupra salatei, uneori se adaugă tăiată cubulețe. Și câteodată, telemeaua este înlocuită cu feta.

În ceea ce privește decorul, acesta este foarte simplu: brânză și pătrunjel. Dar se mai întâlnesc și salate decorate, în plus, cu măsline negre sau Kalamata.

Și încă ceva: uleiul folosit este de Floarea-Soarelui, nu de măsline, deși este excelent și acela! Oțetul se folosește foarte rar, de cele mai multe ori el este doar adus la masă, separat. Așa, clientul poate decide dacă dorește să-l folosească sau nu.

Notorietate

În anul 2014, salata bulgărească a fost desemnată cea mai cunoscută mâncare bulgărească. Acest lucru s-a întâmplat ca rezultat al unei inițiative a parlamentului European, inițiativă numită Taste of Europe.

Salată bulgărească Shopska

Ingrediente pt 2 persoane:

  • 2 roșii bine coapte
  • 2 castraveți Cornișon
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras (cel mai des folosit este cel verde, dar eu l-am utilizat pe cel galben, pentru un contrast frumos de culori)
  • 1 legătură pătrunjel proaspăt
  • 1 cub telemea
  • puțin ulei (am folosit ulei de Floarea Soarelui, presat la rece)
  • opțional: sare, oțet

Preparare Salată bulgărească Shopska:

Mai jos aveți rețeta video, să vedeți cât se simplu și ușor se pregătește. Dacă v-a plăcut, vă aștept cu un like și un share. Mulțumesc!

  1. Legumele se taie cuburi și se așază într-un bol
  2. Se toacă pătrunjelul și se adaugă și el în bol (se mai păstrează puțin, pentru decor)
  3. Ceapa se taie solzișori și se adaugă peste legume, în bol
  4. Se adaugă uleiul și se amestecă totul, cu grijă (dacă e nevoie, adăugați și puțină sare, dar cu atenție, pentru că telemeaua este sărată și ea)
  5. Se transferă salata pe platou
  6. Se acoperă cu un strat generos de brânză telemea rasă pe răzătoarea cu ochiuri mari
  7. Se decorează cu pătrunjel tocat
  8. Se servește imediat, dar este foarte bună și a doua zi, cu mențiunea că legumele nu mai sunt crocante. Gustul salatei, însă, este la fel de bun!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.