bauturi conserve retete vegetariene

Boost de imunitate: Cătină cu miere la borcan

Astăzi vreau să vă propun o rețetă pentru imunitate: Cătină cu miere, nuci și semințe, la borcan. În sezonul rece suntem mai predispuși la viroze, din cauza temperaturilor scăzute, dar putem lupta contra acestui aspect prin întărirea sistemului imunitar al organismului. Așa că astăzi vreau să vă propun o rețetă simplă, pentru imunitate. Pentru asta m-am bazat pe o combinație imbatabilă de cătină, miere, nuci și semințe. Astfel, vom obține un preparat cu un conținut ridicat de substanțe nutritive. Rețeta este foarte simplă, gata în maxim 10 minute, și, ce e mai interesant, nu avem nevoie de cantități exacte!

Vezi aici și cum se prepară siropul de cătină cu ghimbir , la rece!

Proprietățile cătinei

catina

Cred ca toată lumea știe cât de benefică e cătina pt. organism, ea conține cea mai mare cantitate de vitamina C, mai mult decat macesul si de zece ori mai mult decat citricele.

La noi in tara intalnim catina alba si rosie, ambele cu un puternic efect antoxidant pentru organism.
De la catina nu se folosesc doar fructele, ci si mugurii, frunzele si scoarta.
Fructul de catina contine vitamina A, C, complexul B, E, P, K, F si microelemente precum fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier si sodiu. Catina este bogata si in beta-caroten (mai mult decat contine morcovul), dar si pectine, zaharuri, aminoacizi esentiali si acizi grasi esentiali.

Catina sub forma de ulei (uleiul de catina) este benefic in afectiuni precum ulcerul gastric si duodenal, diaree, reumatism, afectiuni neuroendocrinologice, circulatorii si hepatice. El mai este folosit si in alcoolism, stres, astenie, anemie, coronariene, hipertensiune, gingivite. Un efect demn de luat in seama il are si asupra depresiilor, bolii Parkinson, tumorilor, adenoamelor, afectiunilor bucale, faringitei, raguselii, gripei, racelii, intoxicatiilor si leucemiei.

Catina este considerata un bun antiinflamator, cicatrizant, antibiotic, astringent, anticancerigen. Ea este indicata si pentru tratarea afectiunilor ficatului, splinei si rinichilor.

catina

Catina este folosita sub forma de ulei si pentru afectiuni oftalmologice (miopie, hipermetropie, glaucom, cataracta), urticarie, alergii, dermatoze, imunitate scazuta, ulcere cutanate, eczeme, acnee, escare, hemoroizi, psoriazis si arsuri solare. Catina este un bun sudorific si mai este folosita si in tratarea anumitor afectiuni ginecologice.
Poate fi folosita in curele de slabire deoarece inhiba pofta de mancare, dar in acelasi timp vitaminizeaza organismul.
Uleiul de catina tine sub control nivelul colesterolului.
Trebuie stiut ca proprietatile antiinflamatoare, cicatrizante si antibiotice sunt detinute si de scoarta arbustului de catina.

Catina sau mai bine zic, mugurii de catina sub forma de tinctura sunt un excelent remediu impotriva procesului de imbatranire.

Când și cum se recoltează cătina?

borcan cu catina

 

Fructele de cătină se recoltează începând din luna august și până la primul îngheț, ele rămânând pe ramuri chiar și după căderea frunzelor. Multă lume este tentată șă culeagă și să conserve cătina chiar din timpul verii.

Cunoscătorii recomandă, totuși, altceva. De ce? pentru că fructele nu sunt coapte foarte bine, au o culoare mai deschisă și sunt acre. Cel mai bun moment de recoltare este spre sfârșitul toamnei, chiar și începutul iernii, deoarece ele au mai mult la dispoziție pentru coacere. Totodată, culoarea lor se schimbă, spre un portocaliu intens, iar gustul lor devine mult mai dulce, chiar cu ușoară tentă de ananas.

Același lucru se recomandă și în cazul dovlecilor, să fie culeși cât mai târziu, în a doua jumătate a toamnei.

Pentru recoltarea cătinei, există două metode:

  1. se taie crenguțele cu fructe, apoi, cu o forfecuță nouă, se taie bobițele de pe ramuri, cu grijă, să nu se zdrobească. Se aleg cu grijă de frunzuițe și crenguțe și…cam atât. Procedeul este unul migălos și de durată
  2. se taie crengi mari cu fructe multe și se congelează rapid, după care se scutura. Bobițele congelate cad mult mai ușor acum și astfel se obține o cantitate mare de cătină gata conservată.

Cătină cu miere, nuci și semințe

catina cu miere, nuci si seminte 2

Ingredientele folosite

  • Cătina– Pentru că eu acum am pus doar un borcănel, cantitatea folosită de mine este mică. Prefer să prepar mai des și să am mereu preparatul proaspăt, dar nu e nicio problemă nici dacă se pregătește din timp cantitate mare. Atenție! Cătina trebuie verificată cu mare atenție în prealabil! Nu trebuie să se strecoare bobițe lovite, strivite, sau stricate, frunzulițe sau urme de crenguțe, deoarece preparatul va fermenta. Cătina trebuie să fie spălată bine, apoi uscată temeinic, înainte de utilizare.
  • Nuci românești– câțiva mieji de nucă sunt de ajuns. Pe lăngă faptul că sunt foarte gustoase, nucile ajută și la păstrarea sănătății creierului (nu degeaba seamănă, ca formă, cu creierul uman!) De asemenea, nucile sunt cunoscute și pentru proprietățile lor de calmare a stresului și ajută la reducerea insomniilor.
  • Câteva semințe de dovleac crud– acestea sunt bogate in fosfor, mangan, magneziu, fier, zinc și vitamina K. Ele ajută și la menținerea sănătății ficatului și a inimii, mai ales dacă sunt combinate cu semințe de in. Bineînțeles că puteți folosi și alte semințe în acest preparat, dacă doriți!
  • Miere naturală– acesta este conservantul natural perfect! În același timp, este și un antibiotic natural. Mierea este un aliment complet și, totodată, un remediu folosit din cele mai vechi timpuri. Pentru această rețetă puteți folosi orice tip de miere doriți, cu excepția mierii de rapiță, care se zaharisește foarte repede. Cele mai utilizate par să fie mierea de salcâm și cea polifloră. Eu am folosit miere de lavandă, care are și o aromă specială, ce se va combina bine cu restul ingredientelor
  • Cuișoare– eu le adaug pentru o aromă delicată, specifică iernii, dar nu este obligatoriu.

Cum vom proceda pentru a pregăti Cătină cu miere, nuci și semințe, la borcan

Am pregătit și rețeta video, pe care o veți găsi mai jos. Așa vedeți și voi cât de simplu și ușor se prepară! Nu uitați să vă abonați la canalul meu și să vo activați notificările! Apăsați pe clopoțelul din dreapta și veți fi anunțați când încarc un material nou (asta se întâmplă destul de repede). Mulțumesc!

  1. Într-un borcan curat și sterilizat corect în prealabil vom adăuga cătină, nuci, semințe și cuișoare, alternativ, până când borcanul se umple ceva mai mult de 3/4
  2. se toarnă mierea, având grijă ca aceasta să pătrundă bine în borcan și să acopere toate golurile dintre cătină, nuci și semințe. Pentru acest lucru, eu folosesc o linguriță, cu ajutorul căreia amestec bine în borcan și fac loc mierii, pe care o adaug treptat
  3. după ce ne-am asigurat că golurile sunt umplute bine, iar ingredientele sunt bine acoperite, mai turnăm un ultim strat subțire de miere deasupra cătinei
  4. scuturăm ușor borcanul și îl închidem ermetic. Eventual, se poate întoarce câteva secunde cu fundul în sus (opțional)
  5. de acum, preparatul se lasă la macerat cca 2 săptămâni, la loc răcoros, scuturându-se din când în când, deoarece cătina, nucile și semințele se vor ridica la suprafață.
  6. se consumă dimineața, pe stomacul gol, câte 1-2 lingurițe, timp de 30 de zile.

S-ar putea să-ți placă și...

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.