articole nutritie

Trei metode simple de a impiedica un avocado sa oxideze

Avocado a devenit, in ultima vreme, o foarte cunoscuta prezenta in cosul cu fructe de pe mesele noastre. Problema apare atunci cand nu putem folosi tot fructul de avocado odata si avem nevoie urgent de o metoda de pastrare, astfel incat pulpa sa de un verde stralucitor sa nu devina neagra si neatragatoare.

Cum putem, totusi, prelungi viata unui avocado taiat gasiti in articolul de mai jos!

Cum se consuma avocado?

Fructul de avocado este foarte iubit, deoarece are o consistenta cremoasa si confera onctuozitate preparatelor. Practic, se poate utiliza intr-o gama foarte variata de preparate: aperitive, salate, supe, inghetate, creme, smoothie, sosuri, etc.)

Desi am intalnit si avocado gatit (foarte rar, ce-i drept), totusi nutritionistii nu il recomanda decat in forma cruda, deoarece la temperaturaa ridicata, acesta isi pierde proprietatile.

Totusi, oricum ar fi utilizat avocado, nu trebuie sa trecem cu vederea modul in care combinam avocado cu diferite alimente, pentru a evita problemele digestive, mai ales in cazul celor mici.

De ce oxideaza avocado?

Avocado (la fel ca multe alte fructe si legume cum ar fi merele, perele, cartofii, etc.) contin enzime si compusi fenolici care, odata expusi la aer, isi schimba culoarea initiala intr-o nuanta maronie. In cazul fructelor si legumelor mentionate mai sus, acest proces are loc foarte repede, practic in cateva minute dupa ce sunt taiate. Deoarece totul se petrece in prezenta oxigenului, este foarte logic ca fructele si legumele acestea sa fie pastrate in recipiente inchise etans, astfel incat sa nu patrunda aerul (cutii etanse, pungi de plastic autosigilante, pungi vidate, etc.)

Trei metode simple pentru a impiedica un avocado sa oxideze:

  1. Cea mai cunoscuta metoda este aceea ca, imediat dupa taierea fructului de avocado, suprafata acestuia sa fie imediat acoperita cu suc de lamaie proaspat stors. Acest procedeu este foarte util pentru orice intrebuintare viitoare am vrea sa i-o dam fructului.
  2. Ungerea fructului de avocado cu o pelicula foarte fina de ulei, imediat dupa ce acesta a fost taiat. Astfel, uleiul va impiedica aerul sa patrunda prea mult si sa grabeasca oxidarea.
  3. Asezarea unor bucati de ceapa proaspat taiate in acelasi recipient cu fructul de avocado taiat, astfel incat ceapa sa nu atinga totusi pulpa fructului, ci doar coaja acestuia (intai se pun bucatile de ceapa in recipient, peste care se aseaza jumatatea de avocado cu pulpa orientata in sus). Acest procedeu este recomandat doar daca planuiti sa preparati un guacamole, sos sau supa, nu este recomandat si pentru deserturi, deoarece mirosul de ceapa se va face simtit

Extrasfaturi: – indiferent daca utilizati uleiul sau sucul de lamaie pentru pulverizarea suprafetei fructului de avocado taiat, recomandarea mea este sa utilizati si pungile autosigilante, sau, daca este posibil, vidarea.

                  – unii specialisti recomanda si pastrarea samburelui de avocado in jumatatea taiata, sau macar in punga/caserola in care aceasta se pastreaza

                          – chiar daca  aceste trei metode simple de a impiedica un avocado sa oxideze functioneaza, acest lucru este, totusi, pe termen scurt; nu se recomanda pastrarea unui avocado taiat mai mult de 2 zile in frigider

Daca sunteti curiosi sa vedeti ce am pregatit eu pana acum cu avocado, gasiti retetele mele aici! 

Click pe fiecare poza in parte pentru a ajunge la retete!

 

Daca va este de ajutor (sau nu) acest articol „Trei metode simple de a impiedica un avocado sa oxideze”, va rog  sa-mi lasati un comentariu pe blog. Va voi raspunde tuturor cu drag. Nu uitati ca aveti si posibilitatea sa distribuiti postarea mea pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul celor ce au nevoie de ea. Multumesc!

photocredit: health.com

S-ar putea să-ți placă și...

6 comentarii

  1. catalina spune:

    lPrima data am luat avocado de curiozitate,nici nu stiam cum sa-l prepar.La inceput nu m-a „emotionat” prea tare,mi s-a parut putin gretos.Pe urma am gasit diverse retete si a inceput sa-mi placa.Chiar daca nu-l folosesc foarte des,imi e utila informatia ta.Stiam doar ca se pune zeama de lamaie ca sa nu oxideze.Multumesc.

    1. cu mare drag! nici eu nu stiam prea multe despre avocado la inceput, dar incetul cu incetul am incput sa acumulez informatii…si nu le tin doar pentru mine 🙂

  2. […] Avocado este deja una din iubirile mele declarate, supele crema–la fel, dar aceasta supa raw de avocado si castravete este pe departe unul dintre cele mai gustoase preparate raw pe care le-am incercat pana acum. Si pot sa spun ca pentru noi este o solutie ideala pentru momentele cand suntem plecati de acasa toata ziua, iar in frigider nu avem deloc mancare gatita. […]

  3. Vreau Să Știu spune:

    Deși sunt mare „ fan de avocado”, încă nu am aflat cum se poate cosuma sâmburele ?: citisem pe undeva că se râșnește și presară peste salate sau în smoothy-uri, dar în practică, s-a dovedit a fi amar și cu consistență de rumeguș (cel puțin pentru mine) 🙁

    1. Nu stiu daca este comestibil, nu am auzit pana acum asa ceva

  4. Cristina spune:

    Ca sa nu oxideze dupa pregatire, se lasa samburele in pasta de avocado.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.